Dominique & Margje
Dominique & Margje

De Kruising: Belg x Tuiger

Nieuws

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Margje, een kruising tussen een Belg en een Tuiger. 


Naam: Margje
Leeftijd: 15 jaar
Geslacht: Merrie
Kruising: Belg x Tuiger
Kleur: Bruinschimmelt
Stokmaat: 1.60 mMargje is het paard van Dominique ten Hoopen en ze zijn al enkele jaren samen. “Margje is naar de pensionstal gekomen waar ze nu ook nog staat en waar ik destijds mijn Haflinger had te staan. Margje was op dat moment tweeëneenhalf jaar. Ze was eigenlijk een foutje en niet een bewuste kruising volgens de verkoper van een handelsstal op de Zuidlaardermarkt. Toen Margje zeven was overleed mijn pony en ben ik met Margje aan de slag gegaan. Twee jaar daarvoor was ze al beleerd, maar het rijden ging niet goed. Ze was niet te houden, ging stilstaan of steigeren. Toen ik met haar aan de slag ging, was ze achterdochtig en ook absoluut niet verkeersmak. Ik denk dat ze daarom uit angst ook erg hard wegrende bij de eerste keer beleren. Door heel veel met haar te wandelen, werd ze gemakkelijker in de omgang. Toen ik eenmaal op haar ging rijden was het regelmatig zo dat ze ging stoppen en/of steigeren. Ik kwam in contact met een natural horsemanship instructrice. Ik heb zo vaak als ik kon geoefend en toen ging alles als een trein. Nu zijn we heel wat trektochten, lange ritten, een opgelost trailer-laadprobleem en acht jaar verder. En het gaat ontzettend goed.” 


“Pas sinds twee jaar kunnen we echt op pad met de trailer. Daarvoor reden we veel buiten, we deden lange ritten en trektochten. Nu we met de trailer wegkunnen, ga ik soms ook wel ergens anders naar toe als ik de tijd heb. Daarnaast rijden we ook nog steeds veel buiten, want het is een mooie omgeving vanuit de stal. Heel af en toe rijden we in de bak en werken we aan de soepelheid door oefeningen te rijden. Momenteel heb ik de hellingen in de omgeving ontdekt en die zijn schaars. Wat een geweldige achterhand training is dat! We hebben veel plezier in wat we samen doen.”  


Bouw & karakter


“Margje heeft een hele brede ribbenkost, maar ze is niet dik volgens de zadelmaker. Verder heeft ze stevige benen, korte rug en een grote hals. Ze is heel robuust en valt tussen een Belg en een Tuiger in. Misschien heeft ze zelfs wel een beetje weg van een KWPN. Ze is best lenig, vooral in de achterbenen en ook sterk. Ze loopt dan ook met hele grote passen en veel beweging in haar rug. Margje kan zich door de lenigheid en snelheid ook snel verplaatsen. We zijn een paar weken geleden op Texel geweest voor een dressuur en horsemanship trainingsweek. Margje was geweldig, die racet zo de steilste duin op en sjouwt door het zware zand. Ze zweet overigens wel altijd extreem. Ik vermoed dat het enorme zweten komt doordat ze de huid heeft van een trekpaard en dat ze altijd ontzettend voorwaarts is. De combinatie tussen hoe ze beweegt en hoe breed ze is, maakt het rijden voor mij soms wel lastig. Ik ben eraan gewend nu, maar iets smaller zou voor mij beter zijn. Haar kleur is echt fantastisch, een soort vijftig tinten grijs. Met de seizoenen wisselt haar vacht van donkergrijs met bruin naar zilver. Ze houdt wel altijd haar bruine hoofd en zwarte benen.” 


“Margje is lief, snel, sterk en niet schrikkerig. Ze geeft altijd goed aan dat ze iets wil of juist niet wilt doen. Toch is rijden niet altijd makkelijk. Ze doet altijd wat ze kan en wat ze denkt dat de bedoeling is. Ze helpt en denkt als het ware mee. Met buitenrijden heeft ze dan weer meer een eigen mening over de route en het tempo. Het is zeker wel een paard met een eigen karakter.
Band


Dominique: “Het is eigenlijk een liefde-haat verhouding, maar vaker liefde dan haat hoor. Niemand kan zo het bloed onder mijn nagels vandaan halen als zij. We zijn er goed op elkaar ingesteld en dat werkt niet altijd in mijn voordeel. Toch kunnen we het vaak heel goed samen vinden en zijn we echt een team. Maar kibbelen hoort daar ook bij.” 


Vind je de kruising Belg x Tuiger een aanrader?


Dominique vindt het ongetwijfeld een fantastische kruising. “Ik vind het absoluut een aanrader. Ze zijn ontzettend sterk, snel en hebben goede bewegingen. Je vindt niet zo snel een paard die zo lief en goed is. Ik ontmoet ook vaak mensen die positief onder de indruk zijn van haar. Al ben ik deze kruising nog niet eerder tegengekomen. Ik heb wel gehoord van kruisingen met een Belg, maar dan niet met een Tuiger bijvoorbeeld. Ik zou het zeker wel aanbevelen.” 


Bron: Bitmagazine.nl


image0
image2-1
image4-1
image3-1
image3-2