Cindy Handschoewerker - Loose-Lead
Cindy Handschoewerker - Loose-Lead

Irwin Insights by the Horsesense: Looselead, je paard op afstand begeleiden

Nieuws

Cindy Handschoewerker gaat in dit artikel in op het principe van ‘loose-lead’, het bege- leiden van een paard ‘op afstand’ met een langer touw. Wanneer is dat een goed idee? En wanneer kies je beter voor een andere manier om je paard te begeleiden?


Tekst: Cindy Handschoewerker


Als ik terugblik op het voorbije jaar, doe ik dit met veel dankbaarheid voor al de nieuwe mogelijkheden die op mijn pad kwamen. Een hoogtepunt was natuurlijk de voorbereiding met Lau- rence Roos op de Olympische Spelen, en wat hebben ze het samen goed gedaan! Verder mocht ik natuurlijk veel mensen en paarden samen gelukkig maken, gaf ik diverse opleidingen bij Syntra in Sint-Niklaas. Tevens de locatie waar ik in het najaar het clinicweekend met Chris Irwin mocht organiseren.


Uitdagingen


Naast veel mooie momenten, had ik net zoals iedereen, ook mijn uitdagingen: ik had een ongeval waarbij ik mijn voet ernstig blesseerde en ik maakte ook de keuze om na twaalf jaar verder door het leven te gaan als alleen- staande mama. Tijdens deze gebeurtenissen had ik maar één optie en dat was vertrouwen in het onbekende in plaats van mezelf te laten leiden door angst en onzekerheid.


Op zulke momenten beleefde ik meer dan ooit hoe paarden zich moeten voelen als angst- en vluchtdieren, in een overweldigende wereld vol prikkels. Waarbij wij voortdurend van hen verwachten dat zij zich door al het onbekende laten leiden door ons.


Veel verwachten


Eigenlijk verwachten we zoveel van hen zonder dat we het goed beseffen, daarom is het enorm belangrijk dat paarden ons kunnen vertrouwen als waardige partner aan hun zijde. Ik had het afgelopen jaar meer dan ooit behoefte aan mensen die ik echt kon vertrouwen en waarbij ik me veilig kon voelen. Tegelijkertijd wilde ik empathie van hen, maar ook dat ze consequent waren. Blijf je realiseren dat paarden ons ook gewoon nodig hebben en blijf jezelf steeds opnieuw afvragen hoe je ze in het moment kan helpen. Je zult daarvoor zoveel terugkrijgen, denk maar aan dankbaarheid die zich ver- taalt in liefde, vertrouwen, bereidwilligheid, connectie, maar nog zoveel meer want ze zijn zo zuiver en puur.


Leiden


Terwijl ik het nu heb over jezelf laten leiden voorbij het onbekende, keer ik even terug naar één van mijn laat- ste artikels, waarin ik het had over hoe we paarden kunnen leiden door middel van een kort of een lang touw. Toen had ik het voornamelijk over in-hand-werk aan een kort touw waarbij je je paard heel veel nabijheid kan bieden. Dit keer zal ik het meer hebben over het leiden aan een lang of langer touw: waarom is dat beter? En in welke situaties? Wat is je positionering? En waar moet je voornamelijk op proberen te letten?


Door een smalle ingang via Loos-lead


Weet wat er in je paard gebeurt


Loose-lead wil niet zeggen dat je begeleidt aan een los touw, want we houden steeds contact vanuit elke positie of op elke manier waarop we ons paard begeleiden. Loose wil vooral zeggen langer en meer vanaf afstand. Wanneer kun je beter kiezen om loose-lead te begelei- den? Onder meer wanneer het niet veilig genoeg is om dicht bij je paard te lopen, bijvoorbeeld wanneer je paard angstig is voor de omgeving, of jullie energie dichtbij elkaar te veel is voor jou of jullie.


Wanneer je samen door een ingang of nauwe gang moet is het ook beter om vooruit te stappen en je paard aan een langer touw te laten volgen. We kunnen loose-lead ook gewoon als oefening of afwisseling doen binnen ons grondwerk, waarbij we eventueel overgangen maken van in-hand naar loose-lead of van loose-lead naar longeerwerk. Het verschil zit hem voornamelijk in de afstand tussen jezelf en het paard, bij loose-lead kan je minder nabijheid ver- lenen maar sta je zelf wel veiliger in onveilige situaties. Hoe langer het touw hoe sneller paarden zullen proberen gebruik of misbruik te maken van de afstand tussen jullie beide.


Zoals ik eerder al vaak aangaf, is het heel belang- rijk bewust te zijn van kleine aanwijzingen van je paard. Wat vertelt zijn lichaamstaal je? Staat hij voor je of volgt hij je? Het is belangrijk dat je weet wat er in je paard gebeurt. Vertelt zijn lichaamshouding dat hij angstig, dominant of ontspannen is? Vaak letten mensen hier niet op of weten niet hoe ze hun paard kunnen helpen wanneer het gespannen, angstig of dominant is. Dan kan het gevaarlijk worden.


De mens als roofdier


Jullie hoorden mij vaker al vertellen over de mens als roofdier en het paard als prooidier, maar ik herhaal het hier graag nog even. Mensen gaan als roofdier veel meer focussen en verliezen al snel wat er rondom hen gebeurt uit het oog, met andere woorden: mensen zijn vaak onvoldoende bewust van zichzelf, hun paard en de omgeving. Paarden daarentegen hebben een enorm bewustzijn, waarbij ze alles wel gezien, geroken, gehoord of gevoeld hebben.


Als we willen samenwerken en -leven dan hebben wij als mens de taak ons bewustzijn te verscherpen en onze paarden te helpen of leren focussen op ons en wat we met hen willen doen. Dit doen we aan de hand van verschillende oefeningen die ontspanning in de hand werken en het vrijmaken van endorfinen.


Focus oefening


Bij loose-lead is dat onder meer de focus-oefening vanaf afstand. Wanneer we voor een paard staan dat afgeleid is, vragen we de focus naar ons terug door middel van een uitnodigende houding in ons lichaam enerzijds en het sturen van energie richting de tegenovergestelde sin- gellijn anderzijds. De singellijn is namelijk het buigings- punt van het paardenlichaam, waarmee voor- en achter- kant worden gesplitst.


We sturen deze energie door met een zweep, die dient als verlenging van onze arm, naar de singellijn te wijzen. Als reactie op deze prikkel keert het paard met zijn hoofd terug en komt zo met zijn aan- dacht weer bij ons. Deze oefeningen dien je eigenlijk in de praktijk te zien en te leren, want er zit zoveel detail in dat ze erg moeilijk te verwoorden zijn.


Fascinerend spel


Als we de focus van ons paard hebben, kunnen we loose-lead uitstappen waarbij het erg belangrijk is om te kijken naar de schouder en beenzetting van je paard. Maar waar moet je dan op letten? Welke voet verplaatst het paard als eerste en in welke richting? Stapt hij mooi respectvol rond of probeert hij met zijn schouder af te sluiten en snijdt hij je de pas af? De vraag is dan of je überhaupt zijn schouder kunt sturen of is hij dominant en gaat hij hier tegenin?


Het is zo fascinerend als je hun spelregels kent; er gaat een compleet nieuwe wereld voor je open en je leert het spel meespelen zoals het hoort. Wanneer je dit allemaal beheerst en je ook weet waarop je moet letten, dan wordt alles zoveel leuker voor je paard en jezelf.


Lijnen


Tijdens het loose-lead stappen is het ook belangrijk dat je kijkt waar je paard gaat lopen ten opzichte van jou, paarden hebben lijnen en jij ook. Lijnen die ze niet zo- maar mogen kruisen bij elkaar, dus ook niet bij jou. Het is belangrijk dat je zelf licht zijwaarts loopt waarbij je schouder naar je paard toe open en naar achteren is, hiermee nodig je je paard uit je te volgen. We hebben contact met ons touw, maar trekken hierbij nooit!


Met onze zweep sturen we het paard vanuit zijn eigen lichaam; door zijn singellijn, schouder, heup of flank aan te wijzen afhankelijk van wat we willen vragen. Sturen we energie naar de heup of schouder, dan is dit om deze te verplaatsen. Richting de flank is activeren en midden van de borst betekent voorwaarts blokken.


En nu de praktijk


Opnieuw enkele handige tools om zelf mee aan de slag te gaan en om te zetten in de praktijk. Het vergt veel bewustzijn en concentratie van jezelf, maar het is zo belangrijk tijdens het proces met je paard. Immers: kleine dingen maken groot verschil!Over Cindy Handschoewerker


Cindy is Master level 4 Irwin Insights trainer. Ze geeft cursussen, studiedagen en vakantiestages op verschil- lende locaties in Vlaanderen. Cindy bestudeerde kudde- gedrag van o.a. wilde Mustangs in de USA. Verder is ze gastspreker binnen de opleiding Hippotherapie aan de Hogeschool in Artevelde. In deze serie artikelen gaat Cindy in op Irwin Insights. Geïnteresseerd? Bekijk de website van Cindy: www.thehorsesense.com.


Image_006
Image_008
018_Cindy-Handschoewerker-Irwins-Insight-deel-2_0002_0002_0002