Kruising annemart 0
Kruising annemart 0

De Kruising: BWP x Arabier

Fun Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze keer Shamar, een kruising tussen een BWP’er en een Arabier.

BWP x Arabier

Naam: Sjeik Shamar (roepnaam Shamar)
Leeftijd: 6 jaar
Geslacht: Ruin
Kruising: BWP x Arabier
Kleur: Vos met 3 witte voetjes en een bles
Stokmaat: 1.54 m

Shamar is het paard van Annemart Ferwerda. “Shamar was een ongelukje. De vorige eigenaar wist niet dat haar merrie drachtig was. Achteraf bleek een jonge BWP-hengst ontsnapt te zijn, die een Arabische merrie gedekt heeft. Shamar staat geregistreerd in het NRPS stamboek, maar zijn ouders staan er in als ‘onbekend’.”


Annemart en Shamar rijden voornamelijk dressuurmatig en doen regelmatig grondwerk samen. Voor de afwisseling maken ze af en toe een sprongetje, crossen ze en maken ze buitenritten. Ze starten nu samen in de Z1-dressuur, waar ze goede punten behalen.

Bouw & karakter

“Shamar heeft het karakter en de showfactor van een Arabier, maar de koelheid en de uitstaling van een BWP’er. Hij gaat voor je door het vuur en wil altijd werken. Zijn bewegingen zijn mooi ruim en zijn staart en staarthouding heeft hij echt van zijn Arabische moeder. Zijn brede lichaam heeft hij van zijn vader, het Belgisch warmbloedpaard. Ook heeft hij niet echt het hoofd van een Arabier. Hij meet 1.55 meter, maar oogt groter door zijn breedte.”

“Shamar is koel in het hoofd en heeft veel uithoudingsvermogen. In zijn gangen zie je echt dat hij een kruising is van de rassen.”

Band

Annemart heeft Shammar al 4 jaar. “Ik heb Shamar sinds hij 2 jaar oud is. Shamar is mijn absolute droompony. Hij doet altijd zijn best en we vertrouwen elkaar. Ik heb hem zelf opgeleid en ken hem daardoor dus door en door.”

Vind je de kruising BWP x Arabier een aanrader?


Annemart vindt de kruising zeker een aanrader. “Zelf ben ik geen durfal en ik vind warmbloedpaarden vaak te druk. Shamar ziet er ook uit als een normaal warmbloedpaard, zoals een KWPN’er of BWP’er, maar hij is veel koeler in zijn hoofd. Hij is heel geschikt voor de sport, maar ook om er gewoon veel lol mee te hebben! Ik heb zelf nog nooit van de kruising gehoord. Het zijn natuurlijk ook niet 2 totaal verschillende rassen die gekruist worden, dus ik denk dat het niet een speciale kruising is.”

Bron: Bitmagazine.nl

Kruising-Annemart
kruising annemart 3
Kruising-Annemart-1
kruising-annemart-4