Mam ik wil een paard
Mam ik wil een paard

“Mam, ik wil een paard!”

Fun Opvallend

Er zijn 101 redenen waarom je zoon of dochter een paard wil hebben. En minstens zoveel redenen voor ouders om dat niet te willen. Elke situatie heeft voor- en nadelen. Een paard is duur en kost veel tijd, maar er zijn veel meer voordelen. Vandaar toch even een uitgebreide lijst waaruit blijkt dat een paard elke cent waard is.

1. Een paard houdt jouw dochter uit de problemen

Terwijl je dochter op stal druk bezig is met rijden (en verzorgen, tuig poetsen, stallen uitmesten, kruiwagens legen etc.) heeft ze minder tijd om in de problemen te raken. Verveling en verkeerde vrienden worden aan de kant geschoven, want ineens is een bijbaantje vinden om dat nieuwe zadel te kunnen kopen veel belangrijker.

2. Het leert haar verantwoord met geld omgaan

Paarden kosten veel geld. Net als het harnachement, de rekeningen van de dierenarts en het pensiongeld (mocht je het paard niet aan huis kunnen stallen). Natuurlijk neemt je dochter het je in dank af als je haar financieel ondersteunt, maar ze zou ook een bijdrage kunnen leveren. Bedenk een systeem waarbij je de kosten op een reële manier kunt delen. Als jouw tiener een paard wil, moet ze bijdragen aan de kosten en daar een bijbaantje voor zien te vinden.

3. Een paard helpt verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen

Zoals elk dier, heeft een paard beweging nodig. En daarvoor is hij afhankelijk van jouw dochter. Net zoals zijn ontwikkeling afhangt van de leergierigheid en het geduld van jouw dochter. Zij moet ervoor zorgen dat hij te eten en te drinken krijgt en een dak boven zijn hoofd heeft. In feite is een paard van alles afhankelijk van jouw dochter. Deze mate van afhankelijkheid bouwt verantwoordelijkheidsgevoel en karakter op, zolang jouw dochter haar beloftes voor het verzorgen van het paard nakomt.

4. Het zorgt voor extra zelfvertrouwen

Paardrijden is voornamelijk een individuele sport. En toch sport ze niet alleen, maar samen met haar paard. Daarmee vormt jouw dochter een team en van haar wordt verwacht dat ze de leiding neemt. Nog iets om over na te denken: jouw dochter vertelt een 500 kilo wegend dier dat het één centimeter naar links moet en vervolgens één centimeter naar rechts. Wanneer hij niet luistert naar haar hulpen is zij degene die hem discipline bij moet brengen. Als ze het paard corrigeert en hij reageert wel op haar hulpen, geeft dat enorme voldoening en het boost haar zelfvertrouwen.

5. Je dochter maakt nieuwe vrienden

Als ze zich aansluit bij een vereniging, is het waarschijnlijk dat ze veel leeftijdsgenootjes ontmoet. Vele levenslange vriendschappen worden gevormd op de manege of pensionstal. Haar schoolvriendinnen zullen maar de helft van haar leven kennen, met haar paardenvriendinnen zal ze alles delen. Dat zorgt voor bijzondere vriendschappen.

6. Op stal zijn verschillende rolmodellen om tegenop te kijken

Als het paard op een pensionstal staat, komt je dochter dagelijks in contact met mensen van verschillende leeftijden. Mensen met levenservaring, waarbij ze in sommige gevallen steun en advies zal zoeken. Advies dat jij haar misschien ook geeft, maar waar ze minder geneigd is naar te luisteren, gewoon omdat jij het als ouder zegt, niet omdat het geen goed advies is.

7. Het houdt jouw dochter nederig

Paarden leren jouw dochter dat ze niet altijd gelijk heeft. Dat het geven van de verkeerde hulp soms de reden is dat ze ernaast stuitert. Niemand anders zorgt er immers voor dat ze eraf valt. En nee, het is nooit de schuld van het paard! Ze zal leren dat geduld een schone zaak is als de instructeur haar blijft wijzen op haar verkeerde handhouding of scheve zit. In elke denkbare situatie met paarden raakt ze nooit uitgeleerd. Er is altijd ruimte voor verbetering.

8. Het houdt haar actief

Paardrijden houdt je dochter actief. Het rijden zelf, het op- en afzadelen en alle andere bijkomende activiteiten zorgen ervoor dat ze constant in beweging is. Warm of koud, zon of regen, een paard vergt in elk weertype aandacht. Door stallen te mesten, paarden buiten te zetten en andere staltaken verbrandt ze calorieën en bouwt ze spiermassa op. Vind je dat jouw kinderen te veel stilzitten? Een paard aanschaffen is de ideale oplossing!

9. Het helpt creatief en probleemoplossend te denken

Een eigen paard betekent dat je vaak alleen rijdt. Hierdoor moet ze zelf op zoek naar oplossingen voor de uitdagingen die de dagelijkse training van haar paard met zich mee brengt. Als jouw dochter leert om zelf het initiatief te nemen, komt dat haar in de toekomst in andere situaties ook goed van pas.

10. Het leert jouw dochter hoe haar hersenen nieuwe informatie opnemen

Iedereen leert nieuwe dingen op een andere manier. Instructeurs hebben allemaal hun eigen manier van lesgeven en jouw dochter zal merken dat de ene methode voor haar beter werkt dan de andere. Wanneer ze iets nieuws leert en begrijpt, zal ze herkennen hoe dat haar op dat moment uitgelegd werd en in de toekomst opnieuw om soortgelijke uitleg vragen. Ze kan het tevens toepassen in andere situaties en het leert haar zelfbewustzijn te ontwikkelen.

P.S. Dit artikel is natuurlijk niet alleen voor dochters, maar net zo goed voor zonen!

manege
351098