Kind met pony
Kind met pony Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

“Pap en mam, ik wil een paard!”

Fun Opvallend

Er zijn 101 redenen waarom je zoon of dochter een paard wil hebben. En minstens zoveel redenen voor ouders om dat niet te willen. Elke situatie heeft voor- en nadelen. Een paard is duur en kost veel tijd, maar er zijn ook heel veel voordelen. Vandaar toch even een uitgebreide lijst waaruit blijkt dat een paard elke cent waard is.

1. Een paard houdt je zoon of dochter uit de problemen

Terwijl je zoon of dochter op stal druk bezig is met rijden (en verzorgen, tuig poetsen, stallen uitmesten, kruiwagens legen etc.) heeft hij of zij minder tijd om in de problemen te raken. Verveling en verkeerde vrienden worden aan de kant geschoven, want ineens is een bijbaantje vinden om dat nieuwe zadel te kunnen kopen veel belangrijker.

2. Het leert ze verantwoord met geld omgaan

Paarden kosten veel geld. Net als het harnachement, de rekeningen van de dierenarts en het pensiongeld (mocht je het paard niet aan huis kunnen stallen). Natuurlijk neemt je kind het je in dank af als je hem of haar financieel ondersteunt, maar ze zouden ook een bijdrage kunnen leveren. Bedenk een systeem waarbij je de kosten op een reële manier kunt delen. Als jouw tiener een paard wil, moet hij of zij bijdragen aan de kosten en daar een bijbaantje voor zien te vinden.

3. Een paard helpt verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen

Zoals elk dier, heeft een paard beweging nodig. En daarvoor is hij afhankelijk van jouw zoon of dochter. Net zoals zijn ontwikkeling afhangt van de leergierigheid en het geduld van je kind. Hij of zij moet ervoor zorgen dat hij te eten en te drinken krijgt en een dak boven zijn hoofd heeft. In feite is een paard van alles afhankelijk. Deze mate van afhankelijkheid bouwt verantwoordelijkheidsgevoel en karakter op als ze de beloftes voor het verzorgen van het paard nakomen.

4. Het zorgt voor extra zelfvertrouwen

Paardrijden is voornamelijk een individuele sport. En toch sporten ruiters en amazones niet alleen, maar samen met hun paard. Daarmee vormt je zoon of dochter een team. Nog iets om over na te denken: hij of zij vertelt een 500 kilo wegend dier dat het één centimeter naar links moet en vervolgens één centimeter naar rechts. Wanneer hij niet luistert naar de hulpen is je kind degene die hem discipline bij moet brengen. Als je kind het paard corrigeert en hij reageert wel op de hulpen, dan geeft dat enorme voldoening en boost het het zelfvertrouwen.

5. Je zoon of dochter maakt nieuwe vrienden

Als je zoon of dochter zich aansluit bij een vereniging, is het waarschijnlijk dat hij of zij veel leeftijdsgenootjes ontmoet. Vele levenslange vriendschappen worden gevormd op de manege of pensionstal. Schoolvrienden of -vriendinnen zullen ze maar de helft van hun leven kennen, maar met paardenvrienden zullen ze alles delen. Dat zorgt voor bijzondere vriendschappen.

6. Op stal zijn verschillende rolmodellen om tegenop te kijken

Als het paard op een pensionstal staat, komt je kind dagelijks in contact met mensen van verschillende leeftijden. Mensen met levenservaring, waarbij kinderen in sommige gevallen steun en advies zullen zoeken. Advies dat jij misschien ook geeft, maar waar ze minder geneigd zijn naar te luisteren, gewoon omdat jij het als ouder zegt, niet omdat het geen goed advies is.

7. Het houdt je kind nederig

Paarden leren je zoon of dochter dat hij of zij niet altijd gelijk heeft. Dat het geven van de verkeerde hulp soms de reden is dat ze ernaast stuiteren. Niemand anders zorgt er immers voor dat ze eraf vallen. En nee, het is nooit de schuld van het paard! Ze zullen leren dat geduld een schone zaak is als de instructeur maar blijft wijzen op een verkeerde handhouding of scheve zit. In elke denkbare situatie met paarden raken ze nooit uitgeleerd. Er is altijd ruimte voor verbetering.

8. Het houdt ze actief

Paardrijden houdt je kind actief. Het rijden zelf, het op- en afzadelen en alle andere bijkomende activiteiten zorgen ervoor dat ruiters en amazones constant in beweging zijn. Warm of koud, zon of regen, een paard vergt in elk weertype aandacht. Door stallen te mesten, paarden buiten te zetten en andere staltaken uit te voeren verbranden ze calorieën en bouwen ze spiermassa op. Vind je dat jouw kinderen te veel stilzitten? Een paard aanschaffen is de ideale oplossing!

9. Het helpt creatief en probleemoplossend te denken

Een eigen paard betekent dat je vaak alleen rijdt. Hierdoor moeten ze zelf op zoek naar oplossingen voor de uitdagingen die de dagelijkse training van een paard met zich mee brengt. Als jouw zoon of dochter leert om zelf het initiatief te nemen, komt dat in de toekomst in andere situaties ook goed van pas.

10. Het leert je zoon of dochter hoe hersenen nieuwe informatie opnemen

Iedereen leert nieuwe dingen op een andere manier. Instructeurs hebben allemaal hun eigen manier van lesgeven en je kind zal merken dat de ene methode beter werkt dan de andere. Wanneer ze iets nieuws leren en begrijpen, zullen ze herkennen hoe dat op dat moment uitgelegd werd en in de toekomst opnieuw om soortgelijke uitleg vragen. Je zoon of dochter kan het tevens toepassen in andere situaties en het leert ze zelfbewustzijn te ontwikkelen.