Paardrijondergoed
Paardrijondergoed

Opkruipende pijpjes, snijdende naden en andere ongemakken

Fun Opvallend

Het is een onderwerp waar op stal niet dagelijks over gepraat wordt: ondergoed. Toch is goed zittend ondergoed van groot belang als je (vaak) in het zadel zit. De meesten van ons kennen de ellende van ondergoed dat niet lekker zit: broekjes waarvan de pijpjes opkruipen; en naden die wonden veroorzaken. Heb jij comfortabel paardrijondergoed?

Kies voor naadloos ondergoed

De basisregel: een goede paardrijonderbroek heeft geen naden. Naden irriteren tijdens het rijden. Of ze snijden dwars door je huid. (Zo voelt het althans.) Van zulke wonden kun je nog dagen last hebben. En als je vaker rijdt, blijven ze opengaan. Naadloos ondergoed dus! Dat goed aansluit.

Ga voor een ademende stof

Veel mensen denken er niet direct aan, maar ook het materiaal van je ondergoed speelt een rol bij irritaties en rijwondjes. Ondergoed van een absorberende stof, zoals katoen, zorgt ervoor dat warmte en vocht niet blijven hangen. Daarmee verminder je de kans op doorrijdwonden.

De vorm is bepalend

Veel ruiters en amazones kiezen een onderbroek met pijpjes. Maar dan is het vaak opstijgen en rechttrekken. Want die pijpjes zijn al opgerold zodra je billen het zadel raken. Niet echt charming. En al helemaal niet praktisch als je met je handschoenen aan klaar zit om aan je training te beginnen. Een string kan niet oprollen, maar heeft als nadeel dat ie al snel in de bilnaad kruipt. Dan toch maar terug naar de ‘gewone’ onderbroek, waarvan de naden in je billen staan na het rijden?

Speciaal paardrijondergoed

Er lijkt nu een oplossing te zijn voor zadelpijn door niet goed zittend ondergoed! Er is speciaal paardrijondergoed. In de meeste uitvoeringen gaat het om een strak zittende broek met een verstevigd kruis. De pijpjes van de broek sluiten goed aan, zijn relatief lang en schuiven niet omhoog. De speciale paardrijonderbroek is door verschillende merken op de markt gebracht. Paardrijonderbroeken blijven goed op hun plaats zitten. Daarnaast worden vocht en warmte makkelijker afgevoerd. Heel populair is dit speciale rijondergoed nog niet: veel gebruikers lijken ‘m te groot en niet zo charmant te vinden. Toch heeft de paardrijonderbroek ook op esthetisch vlak een groot voordeel: je ziet ‘m niet onder je rijbroek. Maar of ie echt de potentie heeft om populair te worden, zal de tijd moeten uitwijzen.

Heb jij ervaring met speciaal paardrijondergoed?