ontspannen
ontspannen

8 Manieren om te ontspannen met je paard

Fun Opvallend

Werk, studie, huishouden, sociaal leven en dan óók nog een paard... Soms heb je het zó druk, dat je gewoon vergeet hoe fijn het ooit was om met paarden bezig te zijn. Tijd om te ontspannen! Met deze acht tips leer je hoe je weer wat rust in je leven krijgt -met je paard, natuurlijk.

1. Uitmesten

Op het eerste gezicht niet het allerleukste klusje in de wereld, maar wel een van de beste ontstressers die er bestaan! Omdat je harde werk direct zichtbaar resultaat oplevert, geeft je het een gevoel alsof je een goede prestatie hebt geleverd. Daarnaast maakt je brein door de lichamelijke inspanning het stofje dopamine aan, dat je een fijn gevoel geeft als beloning voor het harde werken. 

Écht geen zin om uit te mesten? Je kunt het zo leuk maken als je zelf wil. Zet je favoriete muziek aan (en zing hard mee), werk samen met een stalgenoot zodat jullie kunnen kletsen tijdens het uitmesten of neem juist even de tijd om je hoofd even leeg te maken en aan helemaal niets te denken. Zie uitmesten maar als een meditatieoefening!

2. Poetsen

Net als bij uitmesten geeft poetsen je een positief omdat je het resultaat van je harde werk meteen kunt zien. Doordat je bij poetsen meestal een vaste routine gebruikt (een vaste volgorde in de borstels die je gebruikt, steeds dezelfde bewegingen bij het borstelen) is het dé manier bij uitstek om je gedachten ook even goed op een rijtje te kunnen zetten. 

Bovendien is een goede borstel- en massagesessie iets waar de meeste paarden overduidelijk van genieten. Is er iets schattigers en lachwekkenders dan je paard dat een gekke bek trekt omdat je op precies het goede plekje bij zijn schoft kriebelt?

3. Longeren

Longeren is heel nuttig voor je paard én voor jezelf. Voor je paard is het een goede manier om de nodige lichaamsbeweging en aandacht te krijgen. Voor jou is het ideaal om met je paard bezig te zijn als je geen tijd hebt om te rijden of het even niet kan (omdat je ziek bent, bijvoorbeeld). 

Daarnaast is het ook een prima manier om je leiderschap naar het paard te bevestigen en je stemhulpen nog eens te oefenen. En natuurlijk werkt het bijna hypnotiserend om te kijken naar een paard dat rondjes om je heen galoppeert...

4. Grazen aan de hand

Sommige mensen gaan hun hond uitlaten als ze ontspanning nodig hebben, jij gaat gewoon wandelen met je paard. Ideaal als je paard even rust moet krijgen vanwege een blessure, maar ook fijn als je paard prima in orde is. 

Zowel voor jou als voor je paard is dit een uitstekende manier om te ontspannen: hij mag lekker aan het gras knabbelen, jij kunt ondertussen genieten van de frisse lucht, het weer en het samen zijn met je paard.

5. Harnachement schoonmaken

Een klusje dat je misschien al een hele tijd uitstelde: het poetsen van tuig. Toch is het heel rustgevend om alles op je gemak uit elkaar te halen en eens goed in de olie te zetten. 

En nu je alles op een rijtje hebt gelegd, kun je ook meteen controleren of er onderdelen aan vervanging toe zijn. Als je er nu achterkomt dat een bakstuk bijna is doorgescheurd of dat er een vlek zit op je wedstrijddekje, scheelt dat in de toekomst een hoop stress. 

En als je toch zo lekker bezig bent, kun je net zo goed je hele zadelkast opnieuw inrichten. Een opgeruimde zadelkast geeft immers een opgeruimd gevoel!

6. Buitenrit

Als je de laatste tijd alleen maar bezig bent geweest met trainen voor een wedstrijd of alleen maar hebt gereden omdat je paard beweging nodig heeft, is een verandering van omgeving misschien precies wat jullie nodig hebben. Zadel je paard en ga naar het bos (duinen, strand, polder)! 

Er is geen uitleg voor nodig om te begrijpen dat er weinig dingen ontspannender zijn dan het gefluit van vogels in de bomen en de hoeven van je paard onder je. Als je paard niet gewend is aan buitenritten, vraag dan een stalgenoot of vriend om te paard, te voet of op de fiets met jullie mee te gaan. Wel zo gezellig!

7. Samen niets doen

Misschien leg je de focus zo veel op de dingen die je móét doen met je paard, dat je vergeet hoe belangrijk het kan zijn om samen even niets te doen. 

Zet een stoel neer bij de paddock of in de wei en ga eens alleen maar kijken naar hoe je paard zichzelf vermaakt met grazen, rollen of spelen met de andere paarden. 

Of ga bij zijn stal zitten en kijk toe hoe hij zijn avondeten eet. Dit geeft je paard het gevoel dat jouw aanwezigheid iets positiefs is en dat hij zich volledig kan ontspannen als jij erbij bent.

8. Een goede trainingssessie

Natuurlijk is training belangrijk, zeker als je fanatiek wedstrijden rijdt. Het belangrijkste voor een effectieve training is echter dat je een positieve, ontspannen instelling hebt en niet teveel vraagt. Heeft je paard moeite met achterwaarts gaan? 

Ga dan niet eindeloos door tot hij perfect tien passen in een rechte lijn achteruit loopt, want dan eindigt je training waarschijnlijk in teleurstelling en frustratie. Richt je op de positieve dingen, hoe klein ook: zet je paard één aarzelend stapje in de goede richting, dan is hij het allerbeste paard van de wereld en mag je hem uitgebreid belonen. Op deze manier bereik je elke training je doel, en dat geeft jou én je paard een goed gevoel.

Bron: Horse and Rider