560D788E-A8DA-45E8-9F1D-FDD6C7C5DB58
560D788E-A8DA-45E8-9F1D-FDD6C7C5DB58

De Kruising: Appaloosa x Haflinger

Fokkerij Opvallend Rassen

De Kruising:
Appaloosa x Haflinger
Naam: Sproet
Geslacht: Ruin
Stokmaat: 1.57 m
Kleur: vospanterbont

“Sproet zijn moeder is een ouderwetse voskleurige Haflinger-merrie en zijn vader is de Appaloosa Storm van Glooïng. Grappig vind ik dat zijn vader zwarte stippen heeft en Sproet over zijn hele lijf voskleurige stippen heeft. Hij heeft alleen een paar zwarte stippen op zijn benen”, vertelt eigenaresse Xenia Kalogiros.


De fokkers van Sproet hadden bewust hun merrie laten dekken door de Appaloosa-hengst in de hoop dat er een groter veulen uit zou komen. Hij bleef te klein en werd te koop gezet. Zo kwam hij op Xenia’s pad. “Uiteindelijk is hij toch nog 1.57 m geworden, dat is nog best groot.” Officieel mag Sproet dan wel een pony zijn, Xenia vindt het een paard. “Ik ben zelf 1.74 m en ik vind mezelf prima passen op Sproet, het staat helemaal niet gek.”


Bitloos ingereden

Xenia heeft Sproet als driejarige gekocht bij de fokker en hem zelf beleerd. Hij is nu 7 jaar. “Ik heb hem bitloos ingereden en ik kan hem op een neckrope rijden, maar ook gewoon met een bit.” Ze is ontzettend blij met haar paard en kan er nagenoeg alles mee. “Ik heb met hem gecrost, ik ben met hem naar het strand geweest, hij kan alles. Nu rijden we voornamelijk dressuur. Nog een puntje erbij en dan zijn we L1. Hij loopt niet zo spectaculair als echte dressuurpaarden, maar hij doet al zijn oefeningen gewoon goed. Er heeft een keer een Grand Prix-ruiter op hem gereden en die zei: ‘Hij kan meer dan je zou verwachten als je hem ziet. Hij is heel correct en recht gebouwd.”

Ponystreken

Het karakter van Sproet is in principe prima, maar Xenia noemt hem af en toe ‘gewoon stout en lomp.’ “Het is een paard met ponystreken. Er zit duidelijk Haflinger in. Hij loopt regelmatig zijn staldeur eruit en niemand is meer verbaasd als Sproet los over het erf loopt. Als ik met hem naar een andere locatie ga, dan is hij de eerste drie dagen oké, maar daarna vindt hij het nodig om de hele stal te doorzoeken. Als ik rechtsaf wil en Sproet wil rechtdoor, dan gaat hij ook rechtdoor. Dat doet hij niet altijd. Hij is elke dag anders. Als ik consequent ben, loopt hij netjes los achter me aan. Maar ik ben niet altijd alert en dan verzint hij iets anders.”


“Hij is in feite bomproef. Als ik op hem zit gaat hij overal langs en overheen. Het enige waar hij wel eens voor wil omdraaien is een fietser met een fietsmand voorop. Als ik ernaast loop, duurt het wel eens wat langer om hem te overtuigen. Hij kan bijvoorbeeld gewoon met een zeil over zich heen lopen, maar als hij er aan de hand overheen moet, loopt hij eerst alle kanten op. Dat komt ook door mij. Als ik op zijn rug zit, vertrouw ik hem volledig en dan durft hij alles.”

Grof gebouwd

Sproet is grof gebouwd, vindt Xenia. “Hij is om te zien die ouderwetse Haflinger. Het is een heel compacte en brede pony met grote voeten. De stippen heeft hij van de Appaloosa. Qua dekenmaat heeft hij gewoon een paardenmaat nodig vanwege zijn bouw.” Maar Sproet jaagt zijn baas qua dekens ook op een andere manier op kosten. “Alles wat hij kan slopen, sloopt hij. Hij heeft een keer in een week drie dekens gesloopt.”


Vind je de kruising Haflinger x Appaloosa een aanrader?

“Ja! Ook omdat deze paarden zo nuchter zijn. Een vriendin heeft ook een Haflinger maal stippel maal nog iets en die vind ik ook zo gaaf. Ik hou van wat grover en gestippeld. En ik geloof in de uitspraak dat vuilnisbakken wat sterker zijn. Sproet heeft een keer een wond gehad en hij heeft een schiefeltje, omdat hij zichzelf denk ik een keer heeft aangetikt, maar verder heb ik nog nooit problemen met hem gehad. Sproet is mijn grote paardenliefde!”


WhatsApp-Image-2020-10-10-at-15.13.54-1
WhatsApp-Image-2020-10-10-at-15.22.07
WhatsApp-Image-2020-10-10-at-15.13.53-1
WhatsApp-Image-2020-10-10-at-15.13.52-1