Tastharen
Tastharen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Paardenzintuigen: horen & voelen

Horsemanship Opvallend Verzorging

Met zintuigen kunnen niet alleen wij, maar ook onze paarden dingen waarnemen. Hoe werken de zintuigen van paarden en zijn de zintuigen van het paard gevoeliger dan de zintuigen van de mens?

Het is algemeen bekend dat paarden gevoelige dieren zijn. Een kleine vlieg op de huid voelen ze als de besten en ze ruiken of zien ‘gevaar’ al voordat wij dit hebben waargenomen. Het blijkt dat een paard aan zijn flanken net zo gevoelig is als wij aan onze vingertoppen. Ook de lippen zijn bij het paard een gevoelig punt.

Tastharen

Een paard heeft rondom zijn mond en ogen tastharen. Deze tastharen laten het paard voelen. Met de haren rondom de mond kan je paard het eten in de voerbak vinden en weet het waar de muur is, zodat het er niet tegenaan botst. Ook kan een paard met tastharen voelen of er elektriciteit op de bedrading zit. Met de haren rondom de ogen kan het paard voelen wat er in de buurt van de ogen komt, om zo op tijd zijn ogen te kunnen sluiten, voor bijvoorbeeld een laaghangende tak. Omdat het paard recht voor zich een dode hoek heeft, en dus niks ziet, heeft het veel aan de tastharen rondom de mond.

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan met paarden met en zonder tastharen. Paarden zonder tastharen vonden hun voer moeilijker en stootte vaker hun neus aan iets. De tastharen hebben dus een erg belangrijke functie voor het paard!

Oren

Het gehoor van een paard is extreem goed. Het paard kan, net als een hond, tot twintig keer beter horen dan wij mensen. Mensen registreren namelijk geluid tussen de 20 en 20.000 hertz (het aantal geluidstrillingen per seconde), paarden hebben een limiet rond de 40.000 hertz. Paarden horen geluiden die wij mensen niet kunnen horen en schrikt dus niet zonder reden.


Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Ook kunnen paarden hun oren veel kanten op draaien, waardoor ze rondom zich heen geluiden kunnen horen. De oren van een paard kunnen tot 180 graden draaien. Daar zorgen zestien spieren in het oor voor. Het paard kan zijn oren niet precies lokaliseren, maar heeft dit ook niet nodig. Als het paard ongeveer weet waar het geluid vandaan komt, kan hij al reageren. De vorm van de oren van het paard zorgt ervoor dat het geluid dat binnenkomt nog meer versterkt worden. De haren die uit de oren van je paard groeien zijn een natuurlijke bescherming tegen problemen van het binnenoor.

Wist je dat het gehoor bij oudere paarden kan afnemen, net als bij mensen?

Omgeving

Omdat paarden goed kunnen horen is het beter om ze in een rustige omgeving te plaatsen. Omdat het paard geluidsgolven ontvangt en deze doorstuurt naar de hersenen, waar het wordt omgezet tot informatie, is te veel geluid binnenkrijgen vermoeiend. Het paard leert door de jaren heen om niet op alle geluiden te reageren. Hierom zie je ook dat jonge dieren nog meer op geluid reageren van volwassen paarden. Paarden kunnen ook elkaars hinnik herkennen en opslaan.

Oren