Paraplu
Paraplu Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Je paard laten wennen aan enge objecten

Horsemanship Grondwerk Horsemanship Opvallend Wetenschap

Paardrijden is een relatief gevaarlijke sport. Je paard laten wennen aan vreemde objecten vermindert de kans op gevaarlijke situaties tijdens het buitenrijden, trainen op een vreemde locatie of een wedstrijd. 

Ook zorgt het voor een hoop minder frustraties. Stel, je bent lekker aan het buitenrijden en ineens schrikt je paard van iets. Bijvoorbeeld een bankje, boomstronk of prullenbak. Hij wil er echt niet langs. Wat doe je dan?

  1. Je paard aanmoedigen met bijvoorbeeld je beenhulp, stem of teugels om er toch langs te gaan. Komt je paard er daarna ook achter dat het enge object helemaal niet zo eng is.
  2. Gewoon geduld hebben en je paard de tijd geven om rustig te kijken. Gaan jullie er daarna alsnog langs.
  3. Omdraaien en een andere route nemen of naar huis gaan. Volgende keer beter!

De laatste opties is misschien niet zo’n goed idee, behalve in gevaarlijke situaties. Als je langs een eng object wil gaan is de eerste optie waarschijnlijk de beste keus, ondanks dat dit meer stress oplevert dan de andere opties.

Onderzoek naar gewenning en stress

Als een dier een eng object wil ontwijken en dit lukt ook daadwerkelijk, dan wordt dat ontwijkingsgedrag versterkt en aangemoedigd. De kans dat een dier dit gedrag gaat herhalen is groot.

Onderzoek met andere diersoorten heeft aangetoond dat het voorkomen van vluchtgedrag zorgde voor meer stress. Deense onderzoekers wilden daarom uitzoeken hoe je een paard het best kunt laten wennen aan enge objecten en wat voor effect dit heeft op hun stressniveau.

Naar de paraplu!

De onderzoekers bestudeerden 22 warmbloed ruinen van twee tot drie jaar oud. Als eng object gebruikten ze een paraplu die ze open op de grond neerlegden. De ruinen werden opgesplitst in twee groepen. 

Groep één werd op een dwingende manier aangemoedigd om de paraplu te benaderen. In dit geval was dit trekken aan het halster en touw om de paarden dichterbij te krijgen. De paarden in de tweede groep werden apart losgelaten in de bak, waar ze ieder op hun eigen tempo mochten uitzoeken wat dat enge ding nou weer was. De volgende dag werden alle paarden een voor een losgelaten bij de paraplu, waar nu emmers met voer omheen stonden.

Tijdens alle handelingen bestudeerden de onderzoekers het gedrag en de hartslag van de paarden. Ook noteerden ze hoe lang het duurde tot de paarden de paraplu van dichtbij durfden te bekijken.

Meer stress maar sneller gewend

De paarden die de eerste dag op een dwingende manier werden aangemoedigd om de paraplu te benaderen, lieten veel meer tekenen zien van stress. Dit is natuurlijk niet optimaal, maar deze paarden benaderden de paraplu de volgende dag wel veel sneller dan de paarden die eerder zelf hadden mogen kiezen.

Onderzoeker Christensen zegt: “Een paard op een dwingende manier langs vreemde objecten sturen verhoogt het stressniveau van het paard, maar zorgt ervoor dat het paard een volgende keer makkelijker langs het vreemde object gaat. Als het paard zelf mag kiezen of in zijn eigen tempo langs het object mag gaan, zal het de volgende keer ook langer duren.”

De resultaten uit dit onderzoek gelden natuurlijk niet voor elk paard. Ook is het mogelijk de resultaten anders zijn als er andere enge objecten worden gebruikt. De onderzoekers willen hier graag meer onderzoek naar doen.

Wat doe jij in zo’n situatie? Hoe reageert jouw paard op vreemde objecten en wat doe je om je paard hieraan te laten wennen?

Bron: The Horse