141118234_ABFweb
141118234_ABFweb

Plastic tasjes, paraplu’s en andere enge dingen

Horsemanship Opvallend

Veel ruiters hebben nare ervaringen met opvliegende plastic tasjes, openklappende paraplu’s, rollende blikjes en andere voorwerpen die in de ogen van hun paard echt héél bedreigend zijn. Hoe laat je een jong paard (of veulen eigenlijk) aan deze ‘enge’ objecten wennen? 

Volgens Neil Davies heeft het absoluut geen zin om een jong paard in de eerste periode te overspoelen met allerlei wapperend plastic. Het belangrijkste waar je aan moet werken is vertrouwen. Van het paard. In zichzelf en in jou.

De fout van veel trainers (volgens Davies)

Davies geeft aan dat veel trainers een veulen of jong paard al in de eerste lessen bang maken met zakken, vlaggen, paraplu’s etcetera. Allemaal goed bedoeld, om het paard te laten wennen aan ‘enge’ objecten. Davies gelooft niet dat het helpt om een jong paard te dwingen over en langs allerlei vreemde voorwerpen te lopen. Davies lacht zelfs een beetje om alle wetenschappelijke studies die er zijn geweest naar de beste manier om paarden bang te maken met vreemde objecten (lees: te laten wennen aan).

Een angstig paard

Je kunt een bang paard herkennen aan het feit dat hij nerveus overkomt. Hij zweet, briest en de spieren spannen aan. Het is belangrijk om je paard goed te leren kennen. Je kunt de signalen dan snel herkennen en hierop inspelen.

Hoe doet Davies het?

Davies rijdt jonge ‘probleempaarden’ binnen een paar dagen tijd in (als hij er eenmaal opklimt). Zonder gebruik te maken van paraplus, plastic zakjes en andere spullen. Hoe doet hij dat? Ten eerste is hij ervan overtuigd dat het niet nodig is. Zo vaak kom je niet in de situatie dat er plotseling een plastic zak openwaait of iemand een paraplu openklapt. Maar het belangrijkste uit Davies boodschap: die plastic tasjes zijn niet het probleem, maar gedrag is het probleem. En ongevoeligheid voor de hulpen. Davies beweert dat veel paarden bang zijn voor mensen. Je zou deze angst eerst moeten overwinnen. Bouw stapje voor stapje z’n vertrouwen in jou op (en zichzelf). Dat doe je niet door hem bang te maken met een wapperende vlag.

Een ontspannen paard

Als een paard zelfvertrouwen heeft, jou vertrouwt én relaxed is, is het veel eenvoudiger om hem over en langs ‘enge’ objecten te leiden. Davies heeft een duidelijk statement: we moeten niet onderzoeken hoe we paarden het best laten wennen aan opvliegende tasjes, maar we moeten begrijpen dat het geen zin heeft om al heel vroeg met allerlei objecten te gaan staan wapperen. Een paard moet eerst vertrouwen hebben.

Hoe lang duurt het voordat een paard je genoeg vertrouwt?

Volgens Davies duurt het zeker een maand van dagelijkse training voordat een veulen of jong paard genoeg vertrouwen heeft voor de volgende stap: de wapperende spullen. Neem altijd kleine stapjes. Als een paard bang is, gebruik je geen ‘enge’ obstakels of wapperende spullen. Als een paard relaxed is, zul je zien dat de introductie van de ‘enge’ objecten heel makkelijk verloopt. Maak een paard nooit bang.

Bron: Horsetalk