oog
oog

Als een paard zijn wenkbrauwen fronst…

Gedrag Bit & Cap Horsemanship Opvallend

Kun je aan een paard zijn frons zien hoe hij zich voelt? Wetenschappers hebben ontdekt dat paarden meer oogwit laten zien en meer rimpels boven hun oog trekken als ze iets positiefs meemaken. In elk geval meer dan in een situatie die ze minder prettig vinden. Dat schrijft The Horse.

Paarden zijn expressieve dieren. Hun ogen, oren en lichaamstaal kunnen ons veel vertellen over hoe ze zich voelen. Maar hoe zit het met de rimpels boven hun ogen? Ofwel, als ze hun wenkbrauwen lijken te fronsen?

Dierengeneeskundige Sara Hintze deed er onderzoek naar aan de universiteit in het Zwitserse Bern. Ze zag een verband tussen de emotionele staat van een paard en de rimpels die het boven het oog trok. 

Tijdens de presentatie van haar resultaten vertelde ze dat rimpels boven het oog normaal zijn bij paarden, maar dat ze per paard verschillen in aantal en vorm. “In de paardenwereld worden gefronste wenkbrauwen vaak geassocieerd met negatieve reacties, maar er is geen onderbouwend bewijs voor.”

Plastic zak

Hintze veronderstelde vooraf dat paarden positieve emoties zouden ervaren als ze minder rimpels trokken en andersom: bij een negatief gevoel zouden paarden meer rimpels tonen. Ze onderzocht vijftien hengsten en een merrie als ze iets positiefs ervoeren: een voedselbeloning en een klopje. Ze deed dat ook tijdens een negatieve situatie: voernijd en angst voor een wapperende plastic zak. Elke situatie duurde 60 seconden en werd opgevolgd door een even lange fase waarin de paarden geen andere prikkel kregen.

Hintze maakte foto’s van de ogen van de paarden tijdens beide fasen. Zo verzamelde ze 512 foto’s en ontwikkelde ze een scoremeting gebaseerd op haar algemene indrukken van de vorm van het ooglid, oogwit, het aantal rimpels boven het oog en de afstand vanuit het midden van het oog tot de hoogste rimpel of frons. Hoe meer ontspannen de ondergelegen spier was, hoe kleiner de afstand vanuit het midden van het oog naar de hoogste rimpel was.

De onderzoekster constateerde geen significante verschillen in het aantal rimpels of oogvorm. Ze zag wel meer oogwit en een sterkere rimpel tijdens positieve situaties dan in negatieve situaties. “Hoewel de resultaten van het onderzoek niet allemaal in dezelfde richting wijzen, kun je wel zeggen dat sommige karakteristieke rimpelvormen veroorzaakt zijn door verschillende emoties. Wellicht is dit een veelbelovende constatering die kan helpen bij het onderzoeken van het welzijn van een paard.” Onderzoekers kunnen met de resultaten van Hintze verder aan de slag om aan de hand van hun ogen inzicht te krijgen in de emotionele staat van paarden.

Bron: The Horse