Slapen
Slapen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Waarom paarden ook liggend slapen

Gedrag Opvallend

Waar mensen graag de hele nacht aan één stuk liggen te slapen, slapen paarden per 24 uur meerdere korte periodes. Doezelen en lichte slaapjes kunnen staand, maar voor een echt diepe slaap gaat ook een paard lekker liggen. 

Alle slaapperiodes meegenomen ligt een paard één tot drie uur per 24 uur. Hoeveel ze liggend slapen is afhankelijk van leeftijd, maar ook van het gevoel van veiligheid en comfort.

Paarden kunnen op verschillende manieren liggen tijdens het slapen: met hun hoofd omhoog en helemaal plat op de grond. Als ze in een echt diepe slaap zijn, dan liggen ze meestal helemaal languit.

Niet lekker liggen

Paarden die niet genoeg kunnen liggen, kunnen een slaaptekort hebben. Een paard gaat alleen liggen als hij zich veilig voelt, liggen is namelijk een hele onveilige positie als je een prooidier bent. Veilig kan betekenen dat er andere paarden zien die een oogje in het zeil houden, maar een te drukke omgeving of nieuwe leden in de groep kunnen je paard zich juist onveilig laten voelen.

Ook comfort is erg belangrijk. De meeste paarden liggen niet graag op een harde bodem. Als je paard graag ‘s nachts een uurtje slaapt maar hij staat dan op een oncomfortabele bodem dan kan dit al invloed hebben op zijn slaaproutine. Als je bang bent dat je paard te weinig diep kan slapen, kun je zijn slaapgedrag observeren door een camera te plaatsen.

REM slaap

Paarden kennen net als wij een REM slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement, tijdens deze slaapfase zijn er veel horizontale en verticale oogbewegingen en is er veel hersenactiviteit. De REM slaap kan alleen plaatsvinden als een paard zijn lichaam totaal kan ontspannen. Dit kan als ze helemaal plat liggen, maar ook als ze met hun hoofd ergens op kunnen steunen. Een paard is in totaal maar één uur per 24 uur in de REM slaap.

Het paard in dit filmpje ligt ook lekker te slapen. Waar zou ze over dromen?

Bron: The Horse