Connectie
Connectie Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Hij bedoelt het niet verkeerd...

Gedrag Opvallend Mindful Equestrian

Je paard doet niet wat je vraagt, terwijl je deze oefening al heel vaak met hem hebt gedaan. ‘Waarom doe je niet gewoon wat ik zeg?!’, roep je gefrustreerd naar hem en je maakt je hulpen groter. Uiteindelijk doet je paard wat je vroeg, maar je voelt je totaal niet blij. 

Je liet je zo meeslepen door je emoties en voelde je door je paard in de zeik genomen, dat je onaardiger tegen hem deed dan je normaal zou doen. Met een rotgevoel ga je naar huis.

Is dit herkenbaar? Heel normaal dat je soms je dag niet hebt. Dat geldt voor ons allemaal. Als dit echter vaker gebeurt, dan is dat wel een beetje zonde. Voor je paard én voor jezelf. Je sterke emoties kun je niet zomaar opzij schuiven, maar je kunt wel andere keuzes maken. Oftewel: baal jij van jouw baalmomenten? Daar kun je gelukkig iets aan doen!

Emotie

Allereerst is het goed om te weten dat jouw paard jou nooit expres een hak probeert te zetten. Ja, hij kent die oefening allang, maar blijkbaar is er vandaag een reden waarom hij de oefening niet uit kan voeren. Misschien heeft hij stress, doordat er die dag veel onrust is op stal of omdat hij voelt dat jij erg gespannen bent. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat paarden het deel in de hersenen missen dat verantwoordelijk is voor ‘iemand expres in de zeik nemen’.

Je paard probeert je iets te vertellen met zijn gedrag en als jij dit als een persoonlijke aanval ziet, mag je bij jezelf te rade gaan en niet bij je paard: ‘Waarom voel ik me nu zo verdrietig/boos?’, ‘Wat wordt er bij mij getriggerd’. Heel vaak zijn deze emoties verbonden met oude pijnen. Je voelt je bijvoorbeeld afgewezen door je paard of niet gezien. Dat kan inderdaad heel pijnlijk zijn, maar is niet de schuld van je paard.

Het lucht op

We hebben vaak van jongs af aan geleerd dat het veel makkelijker is om blij en grappig te zijn, dan boos of verdrietig. Dat voelt voor jezelf fijner, maar ook kan je omgeving vaak beter omgaan met deze ‘positieve’ emoties. Als je ze echter nooit toelaat, zullen ze in je systeem blijven sudderen en er ooit op de één of andere manier toch uit komen. Bijvoorbeeld in de vorm van een enorme uitbarsting tegen iemand (misschien je paard) of door fysieke klachten. Voel je je verdrietig: huil. Voel je je boos: sla je hoofdkussen in elkaar. Dat lucht enorm op, probeer het maar eens uit.

Bewustwording

De sleutel zit hem in je bewust worden van wat er binnenin jou speelt. In plaats van (vaak onbewust) maar door te rennen, kun je ervoor kiezen even pas op de plaats te maken. Dit kun je in de auto doen als je op stal aankomt of in de wc. Haal een paar keer bewust adem en voel. Hoe sta je er vandaag in? Niks is goed of fout, je hoeft het alleen maar te constateren. 

Als de conclusie is dat je je niet helemaal top voelt, dan kan het al opluchten door dit aan je paard te vertellen. Op het moment dat je je bewust bent van wat er in jou speelt, heb je altijd een keuze! En daar zit de kracht. Want als je paard dan een oefening niet uitvoert, laat je je niet automatisch meeslepen door de emoties die in jou loskomen, maar merk je deze op en kun je een andere weg kiezen. Je zet bijvoorbeeld niet boos door, maar stapt uit de situatie. Wellicht pak je het na een pauze weer op en misschien voelt het fijner om iets heel anders met je paard te gaan doen. Morgen weer een dag.

Durf te voelen

Durf jij stil te staan en te voelen? En neem je de signalen van je paard serieus, in plaats van deze persoonlijk op te vatten? Good for you! Doe je dit (nog) niet? Je weet nu dat er een andere weg is. Ga deze stap voor stap ontdekken; dat kan best spannend zijn. En wees lief voor jezelf: je mag best nog weleens boos worden op je paard. Je bent ook maar een mens. En als er iemand vergevingsgezind is, dan is het je paard wel!

Door Paula van de Geest
Gedragstrainer • Paardencoach • Dierenwelzijn • Schrijven • Humor