Afbeelding

Lotte: “Gold en Bowie, een perfecte match”

Fun

Toen ze achttien was, kon Lotte eindelijk haar langgekoesterde wens, een eigen paard, laten uitkomen. “Waarschijnlijk zou ik met de kennis die ik nu heb een ‘verstandige’ keus maken, maar toen vroeg ik me nauwelijks af wat ik eigenlijk precies met een paard wilde, welk doel ik had. Gold kwam op mijn pad en hij had een leuke kleur. De keus is achteraf toch super uitgepakt. Hij is letterlijk en figuurlijk mijn gouden paard!”

De dochter van de eigenaresse reed met Gold op het moment dat Lotte hem tegenkwam. “Het meisje was op hem uitgekeken, dus haar moeder stelde een deal voor ‘ik jouw scooter, jij mijn paard’. Prima! En zo had ik een jonge palomino ruin, Gold!” Haar samenwerking met Gold was in het begin niet altijd succesvol, maar Lotte’s geduld en doorzettingsvermogen leidden ertoe dat ze inmiddels álles met haar paard doet: ze zijn Z-dressuur, rijden buiten, springen, crossen én mennen!

Atleet


Foto: Melanie Vonlanthen Fotografie

In 2020 viel ze voor het kleine hondje Bowie, “via zo’n stichting die een nieuw tehuis zoekt voor zwerfhonden”. Nu was de Podenco-kruising geen zwerver, omdat hij nog een pup was toen hij bij haar kwam. “Ik wilde een hond die mee kan op buitenrit, dus eentje die wel van beweging houdt, een atleet. En Bowie bleek een perfecte match”, aldus Lotte.

Door het dolle

Gold was al paarden gewend omdat Lotte’s ouders een Labrador hadden. En Bowie was dus nog jong toen hij voor het eerst kennismaakte met Gold. Die twee samen ging heel natuurlijk. “Gold is superlief voor honden, Bowie zal überhaupt niet snel blaffen en naar paarden toe is hij eerder wat timide dan brutaal. Als ik aan het opzadelen ben, wacht hij geduldig tot we klaar zijn. En gaan we op pad, dan is hij door het dolle! Is de trailer aangehaakt, dan zit Bowie al in de auto, zodat we hem vooral niet vergeten.”

Op de wagen

Tijdens een ritje met de menwagen zat Bowie altijd voorop de bok samen met Lotte. ‘Dan sprong hij al voorop voordat ik opgestapt was, zo van ‘Ik ga mee!’ Nu heb ik een andere wagen, waardoor er voorop geen plek is. Dus nu zit hij achterin, bij de groom. Of hij rent mee naast de wagen.”

Tingeltje

Door de oogziekte maanblindheid is Gold geleidelijk blind geworden aan één oog. Lotte: “Daar heeft hij geen last van, maar voor de zekerheid heb ik Bowie een belletje omgedaan zodat Gold hem in de gaten kan houden. Als we buiten aan het galopperen zijn, rent Bowie mee aan zijn blinde kant. Dan zie ik Gold zijn oortje gebogen naar het tingeltje dat klinkt. Hij weet precies waar Bowie loopt en houdt daar rekening mee.”

Maatjes

“Waar ik soms ook zo om kan lachen, is als het ruiterpad heel smal wordt. Bowie gaat dan vlak achter Gold lopen in plaats van naast hem. Hij loopt zo dichtbij, dat zijn snoet in de staart van Gold verscholen is. Die twee kennen elkaar door en door en ik weet zeker dat Gold niet uit zal halen. Het zijn echte maatjes.”

Noot van de redactie
Lotte heeft laten weten dat kort na het interview Gold plotseling is overleden. Ter herinnering aan dit fantastische paard wilde ze graag dat dit artikel toch zou worden geplaatst, als een soort eerbetoon aan haar Gold.

Foto boven: Eva Meijeraan Fotografie

Afbeelding
Afbeelding