Afbeelding
Foto: MAID OF R PICTURES

Working Equitation de perfecte basis voor Nuno’s Lisboa V

Training

De Portugese ruiter Nuno Avelar won goud op het EK Working Equitation in 2013, goud op het WK in 2014 en leidde vervolgens het Duitse WE-team naar goud in 2018. Onlangs startte hij in de dressuur met zijn Belissimo M-merrie Lisboa V en behaalde een startbewijs voor de Grand Prix.

Nuno woont en werkt in Duitsland, maar geeft ook dressuur- en Working Equitation-trainingen in ons land. Zijn visie: je kunt leren van elke discipline. Ook WE-oefeningen kunnen je verder helpen, om je paard veel te laten meemaken, hem los te werken en hem een ‘happy horse’ te maken.

Working Equitation

“Oók geweldige ruiters en paarden hebben te maken met gehoorzaamheidsproblemen of spanning bij hun paard”, vertelt Nuno. “De paarden voeren de oefeningen correct uit, de ruiters geven perfecte hulpen, en tóch … bij de minste of geringste afleiding gaat het mis en vergeet het paard wat hij geleerd heeft. Dat is waar WE bij kan helpen. In de WE moeten de paarden zó gehoorzaam en moedig zijn! En vooral: volledig geconcentreerd. Elk parcours is anders. Je kunt een proef niet van tevoren oefenen en dus moet je ervoor zorgen dat de aandacht van je paard voor de volle honderd procent bij jou is. Samen met de fijne en precieze technieken uit de dressuur kan dit een fantastisch resultaat geven.”

Band opbouwen

Nuno kocht Lisboa drie jaar geleden; de merrie was toen negen jaar en nadat ze als vierjarige de Duitse merriekeuring had afgelegd, werd ze ingezet als fokmerrie en een beetje buitenrijden. “Ik vond haar leuk, ze had alles wat ik leuk vind aan een paard, een bijzonder goed karakter en een mooie uitstraling. Dat ze ook nog eens een prachtige pedigree heeft (Belissimo M x Quando Quando) gaf me goede hoop. Ik ben met haar gaan werken, zoals met elk paard. Het opbouwen van een band van respect en vertrouwen (erg belangrijk voor mij) en veel verschillende dingen, en het paard sterker maken en klaarmaken voor de komende uitdagingen “

Spelenderwijs

“Ook de oefeningen en hindernissen uit de Working Equitation deed ik met haar, zoals de brug, de slalom, een kleine sprong, waarna ze vijf galopsprongen later op het achterbeen moest balanceren om een pirouette of vliegende wissels te maken. Of ik moest de garrocha (een lange stok gebruikt bij WE, red.) uit een vat halen. Dat maakt herrie. Samen vormden we een team van één en leerde ze spelenderwijs de galopwisselingen, pirouettes en andere verzamelde oefeningen. Ze is mentaal en fysiek sterker geworden.”

Uit de comfortzone


Foto: Foto4u Paarden Fotografie

“Ze leerde heel snel en bleek – zoals ik had gehoopt – talent te hebben voor piaffe en passage en alle Grand Prix-oefeningen. Helaas liep Lisboa een blessure op en moest ze geopereerd worden, waardoor ze tien maanden lang niet bereden kon worden. Al met al is ze snel genoeg vooruit gegaan, ik dacht dat ze klaar was om te zien waar we staan in een Intermediaire II-wedstrijd (één niveau lager dan de échte Grand Prix, red).”

Geen stress

“Het deed me plezier dat ze op de wedstrijd hetzelfde was als thuis tijdens de training. Ze stond stil wanneer ze stil moest staan, keek niet op van de menigte, schrok niet... Ze maakt zich niet druk over luide muziek of zwaaiende vlaggen of wat dan ook. Het resultaat van de Portugese WE-cultuur en onze sterke band, die gebaseerd is op respect voor en vertrouwen in elkaar.  De wedstrijd was niet zozeer om te zien hoeveel punten we zouden halen, maar om erachter te komen hoe ze zich zou gedragen.”

Huiswerk

Foto: Foto4u Paarden Fotografie

“Nu is het tijd om mijn huiswerk te maken en beter te worden. Het kan veel beter, expressiever, netter, maar toch ben ik blij dat ik boven de 65% zat. Ik maakte zelf fouten. Ik kreeg 7,5-en op de passage en de vliegende wissels, maar 5-en en 6-en op de ‘makkelijke’ oefeningen. Mijn schuld, Lisboa was briljant! Ik zie een wedstrijd als een test om te zien waar we staan en waar we aan moeten werken.Ik kijk uit naar onze verdere samenwerking, we oefenen rustig verder.”

Training

Klaus Balkenhol is een enorme inspiratie en trainer voor de ruiter geweest. “Ik ben een grote fan van hem en hij is zeer positief over de capaciteiten van Lisboa. Knut Danzberg is een geweldige FEI-jury; hij begeleidt mij heel goed met al zijn kennis. Onlangs mocht ik meedoen aan een cursus van de Duitse bondscoach Monica Theodoresco. Ook zij was erg positief over Lisboa en mij.”

Gemotiveerd

Voor Nuno is het een best een verandering om van WE- naar dressuurwedstrijden om te schakelen. “Maar”, zo stelt hij, “ik ben zeer bereid en gemotiveerd om te leren en mee te doen aan dat grote spel. Ik heb mijn fantastische paard, mijn partner, familie, vrienden en trainers om me heen.”Afbeelding
Foto: Foto4u Paarden Fotografie