Schwarzwälder Fuchs
Schwarzwälder Fuchs

Schwarzwälder Fuchs: Blonde spierbundel met topkarakter

Fun Opvallend Rassen

Het zijn de Channing Tatums onder de paarden: prachtige blonde spierbundels waar je je ogen niet vanaf kan houden als ze door een weiland galopperen. Nadat Marja de Bruijn een foto van een knappe Fuchs in Bit & Cap had gezien was ze verkocht: momenteel is ze één van de weinige Schwarzwälder Fuchs-fokkers in Nederland. Maar niet alleen in Nederland is het ras zeldzaam: er zijn nog maar duizend Fuchsen wereldwijd.

“In Duitsland staan ze nog steeds op de lijst met bedreigde diersoorten”, vertelt Marja de Bruijn, die samen met haar dochter Marja Effenberger de Schwarzwälder Fuchs Stoeterij runt. 
“Het dieptepunt was in de jaren zeventig, toen waren er nog maar 159 merries en vier hengsten. Toen heeft de Duitse staat ingegrepen en is onder andere het dekgeld verlaagd, om het fokken van de Fuchsen te stimuleren. Dit hielp. De populariteit stijgt nog steeds, want mensen hebben weer behoefte aan robuuste paarden. Maar er zijn momenteel gewoon te weinig fokkers om aan de vraag te voldoen. En dat is best een probleem!”

Koudbloed met een warm hart

Dat steeds meer mensen interesse krijgen in het ras is niet gek, volgens Marja. “Het zijn fantastische paarden. Nadat ik in 2006 een foto van het ras voorbij had zien komen in Bit, realiseerde ik me dat dit ras een oplossing was voor een probleem waar ik al een tijdje tegenaan liep. Ik geef namelijk veel lessen in Centred Riding, en besefte steeds vaker dat warmbloedpaarden voor de recreatie vaak te warm waren. Toen ik de foto zag was ik meteen verkocht. Inmiddels heb ik er twintig op stal staan!”

“Ze zijn heel koel in hun hoofd en ontzettend mensgericht. Als je de wei in loopt komen ze allemaal naar je toe om even contact te maken. Merries met jonge veulens, hengsten, ruinen, allemaal zijn ze gek op aandacht. Zoals ik altijd zeg: het zijn koudbloeden met een warm hart!”


Raseigenschappen

“Het ras is ontstaan in het Duitse Zwarte Woud, in de middeleeuwen. In het Zwarte Woud stond een klooster, en de kloosterlingen begonnen met het fokken van een robuust koudbloedras, wat resulteerde in de Schwarzwälder Fuchs.”

“De stokmaat is tussen de 1.48 meter en 1.56 meter. Hengsten mogen tot 1.60 meter zijn. Qua kleur zijn de meeste Fuchsen rood- of koolfuchs. Koolfuchsen zijn het meest geliefd: dat zijn bijna zwarte paarden met blonde manen. Waar je moet opletten bij Fuchsen is voeding. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor overgewicht.”

“Fuchsen zijn barok gebouwd”, legt Marja uit. “Het liefst zien we ze met een mooie ronde kap, en een sterk, rond kruis. Daarnaast natuurlijk de typische lange witte manen, grote ogen, en een edel hoofd. Kenmerkend zijn de zachte vriendelijke ogen. Het karakter beschrijf ik altijd als een Duitse Herdershond. Soms duurt het even om ze voor je te winnen, maar als ze je eenmaal in hun hart hebben gesloten, gaan ze voor je door het vuur.”

Bron: Bit & Cap

Schwarzwälder Fuchs
Schwarzwälder Fuchs
Schwarzwälder Fuchs
Vivian
Hengst Modim vrijheidsdressuur bij Eva Roemaat
Modus