04C7BDC9-5521-4750-8EB6-8775878BA495
04C7BDC9-5521-4750-8EB6-8775878BA495

De Kruising: KWPN x Fjord

Fun Rassen

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. 

Bit & Cap neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising KWPN x Fjord.

De Kruising: KWPN x Fjord
Naam: Éowyn
Geslacht: merrie
Stokmaat: +/- 1.50 m
 Kleur: isabel

“Dit is mijn mooie jaarlingmerrie Éowyn. Ze komt uit een mooie KWPN-springhengst (Ibrahim, v. Ustinov) en haar moeder is van de prachtige Nederlandse Fjordenhengst Manus. Ze is toevallig op mijn pad gekomen en ik was gelijk verliefd. Ze heeft lekker veel bloed, maar is erg vriendelijk en nieuwsgierig. Ik denk dat ze een hele leuke verschijning gaat worden op concours in de toekomst!”, zegt de trotse eigenaresse van Éowyn, Sophieke de Voogt.

Niet gepland

De eigenaar van de Fjordenmerrie had helemaal geen kruising in gedachten. “Éowyn is niet gepland. De merrie was plots drachtig en op stal stond maar één hengst destijds. Het was dus niet lastig om te achterhalen wie de vader was. Met zijn mooie bloedlijn was het zéker een aangename verassing. Veel weet ik er niet vanaf, maar ik heb het altijd oké gevonden. Zonder dit ‘gelukje bij een ongelukje’ had ik haar nooit gehad, dus ik ben erg blij dat het zo gegaan is. De merrie heeft al meer veulens gehad; altijd gewoon Fjordenveulens. Kruisen was voor de eigenaresse ook nieuw. Het was direct al een heel bijzonder veulen.”

Lord of the Rings

Sophieke heeft Éowyn, die nu twee jaar oud is, van de ‘fokker’ gekocht en haar zelf deze bijzondere naam gegeven. “Toen ze te koop stond, heette ze April. Aangezien ze toen nog in het registratieproces zat bij het AES, heb ik gevraagd of de naam eventueel nog aangepast kon worden naar Éowyn.

Dat kon! Ik was blij, want ik ben dol op fantasy/middeleeuwse literatuur en cinematografie. Deze naam hoorde ik voor het eerst in de film Lord of the Rings. Ik vond het altijd al een mooie naam, maar toch wat te heftig voor een – toekomstig – kind. Ik dacht, voor een paard kan het wel! Toen alles rond was, heb ik opgezocht wat de naam nu eigenlijk betekent. Het bleek oud-Engels te zijn voor ‘paarden geluk/liefde’. Dat wist ik eerder niet, maar het leek wel zo te moeten zijn. Een bijzondere naam, voor een bijzonder paard.”

Wildkleur

Aan de registratie van de kleur heeft Sophieke niet getornd, maar ze is het er eigenlijk niet mee eens. “Er staat isabel in haar paspoort, maar dat vind ik eigenlijk onjuist. Ze heeft een heel mooie wildkleur (dun), inclusief aalstreep en zelfs de prehistorische zebrastrepen op haar benen. Op haar hoofd heeft ze een klein wit kolletje, net als haar vader. In de winter is ze erg rood (haast koperkleurig) en in de zomer wordt ze lichter (goudkleurig). Haar manen en staart hebben de typische Fjordenkleur (zwart met blond), al wordt het blond steeds minder naarmate ze ouder wordt.”

Kouliefhebber

Op de kleur na, ziet Sophieke eigenlijk niet zo heel veel van een Fjord in haar merrie terug. “Haar kleur uiteraard; haar - naar verhouding - toch wat korte nek (al wordt deze steeds langer); en helaas… haar grootte. Ze zal niet zo klein blijven als de gemiddelde Fjord (gelukkig), maar ze zal ook niet boven de 1.60 uitkomen. Of ik moet heel veel geluk hebben.” Verder vindt Sophieke haar paard erg intelligent en vriendelijk. “Ze begroet iedereen en heeft haast altijd haar oortjes vrolijk en opgewekt staan (op wat merrieblikken na).” Ze is sterk (mentaal én fysiek) en ze houdt van de koudere dagen, net als haar baasje (ik heb mijn roots ook in Scandinavië liggen).

Meeste van KWPN’er

“Van haar vader zie ik het meeste terug. Ze heeft de bouw van een paard. Ze heeft mooie hoge, rechte, slanke benen. Het typische smalle KWPN’er kontje. Eigenlijk alles is paard, behalve haar nekje. Ze kan enorm goed bewegen. Haar draf is subliem. Haar galop wordt met de maanden opwaartser (gelukkig). Ze houdt van snel gaan, dus áls ze galoppeert, is het vaak op maximale snelheid. Ook kan ze springen. Ze sprong de bak al uit toen ze een paar dagen oud was. Hier is ze ook al uit stal gesprongen toen ze acht maanden was (het buiten zetten ging niet snel genoeg voor mevrouw). Het doel is eventing, maar dat zit wel goed met haar, denk ik ;)”

Heet karakter

“Ze lijkt uiterlijk misschien niet heet, maar het is een echte temperamentvolle dame. Ik moet zeggen dat ze niet makkelijk is. Ze is erg tweezijdig. Het ene moment is iets heel eng, terwijl iets anders  -waarvan ik verwacht dat ze het eng zou moeten vinden - totaal niet eng is. Ze is geen knuffelpaard (ondanks de genen van haar lieve mama), maar wel een paard dat geniet van aandacht (poetsen, oefeningetjes doen, etc.). Een hoop is natuurlijk ook aan de leeftijd te wijten (ze is bijna 2). Ze is erg intelligent. Ik weet niet of ze dat van haar vader of moeder heeft. Ik dacht: ik leer haar voor de grap een kunstje aan om haar bezig te houden. Binnen 10 minuten had ze een stabiele jambette onder de knie. Ik schrok daar gewoon van. ‘The sky is the limit’ met dit paard!”

Minpunten

“Natuurlijk heeft ze ook minpunten. Al weet ik niet of die aan haar afstamming te wijten zijn. Ze is erg heet. Het komt in vlagen, maar als ze weer eens fris is (wat vaak is), dan valt er geen land met haar te bezeilen. Ook is het lastig dat je met zo’n extreme combi niet weet hoe zo een dier uitgroeit. Tuurlijk verwacht ik dat ze sterk wordt (moeder), en dat ze een leuke – talentvolle - verschijning in de ring zal zijn (vader), maar ik heb geen idee hoe groot ze wordt. Dat is voor mij het moeilijkst. Ik ben zelf 1.73 m en ik ben grotere paarden gewend. Maar ja, je weet hoe dat gaat… Als je verliefd wordt op een paard, dan gaat ze mee naar huis.”

Vind je de kruising KWPN x Fjord een aanrader?

“Zeker! Al moet ik er bij zeggen, dat je zeker moet zijn dat je genoegen kan nemen met een E-maatje of een klein paard! De kans dat ze groot worden is gewoon klein. Wel is het - in mijn ogen - een bijzonder sterke combinatie! Met geluk erven ze het sterke karakter en lichaam van de Fjord, en de souplesse en bouw van de KWPN’er.  Ik heb nooit een andere kruising KWPN x Fjord gezien, maar als ze allemaal net zo mooi ‘lukken’ als mijn Éowyn, dan ben ik zeker een voorstander!”

Meer zien?

“Ik post elke dag een update over Éowyn op haar eigen Instagram pagina. Als je benieuwd bent naar deze kruising (hoe ze groeit, wat we samen doen en natuurlijk mooie foto’s van haar), check dan @my.filly.eowyn


Dit bericht bekijken op Instagram

When I first tried to see if she wanted to lift her leg, I just lifted my own. After a few times she got it! Within 5 minutes we could do both legs. I then added the *touch*, so she can also do it without me looking like an idiot (with my leg up in the air). I eventually want to be able to point at her shoulder, for her to know what to do. Of all the things we did, this is absolutely her favorite. She now offers it every minute, lol. That’s a phase tho. With everything she learns, she starts offering it constantly. I simply don’t reward it when she offers (without me giving a cue). Within two weeks she stops offering. I expect her to stop offering it randomly within days. Her enthusiasm is very cute tho! I love it that she likes working with me like this ☺️ ————————————————————————- Does your horse know any ‘tricks’? Éowyn knows ‘smile’, ‘back up’, ‘look away’, this one (leg lift, eventually this will be ‘jambette’) and the beginning of ‘panther walk’ (which will be ‘Spanish walk’)!

Een bericht gedeeld door  Sophieke & Éowyn (@my.filly.eowyn) op