Hoefsmid
Hoefsmid Foto: Arnd Bronkhost | Arnd.nl

Dingen die niet-paardenmensen vragen als je met paarden werkt

Fun Opvallend

“Heb jij na al die jaren nog paardrijles nodig?” Iedereen die paardrijdt heeft dat vast wel eens gehoord. Als je met paarden werkt, heb je vast nog meer uit te leggen aan niet-paardenmensen. 

Hieronder twaalf paardenberoepen met bijbehorende veel voorkomende vragen.

De hippisch journalist

Als je zegt dat je hippisch journalist bent, heb je heel wat uit te leggen. “Hippie watte?”, “Waar schrijf je dan over?” En: “Wie interview je? Totilas?”,  “En dan zie je Britt Dekker vast heel vaak?” Of: “Schrijf je voor Bit & Cap? Wat is dat? Gaat dat over paardengebitten?”

De instructeur

Als je zegt dat je instructeur bent, moet je er misschien bij uitleggen dat je paardrijles geeft. Een volgende vraag kan zijn: “Dan heb je zeker vaak nieuwe lesklanten?” En als jij dan vertelt dat je lesklanten hebt, die al meer dan tien jaar bij je lessen, krijg je de vraag: “Ja, maar die zijn nu toch wel eens uitgeleerd? Dan moeten ze toch wel alles al kunnen?”

De paardenfotograaf

Een inkoppertje: “Als je nou een foto maakt van een paard, lacht hij dan ook naar het vogeltje?”

De groom/paardenverzorger

Nadat je hebt uitgelegd wat dit beroep überhaupt inhoudt, volgen de vragen. “Ze laten je dan toch zeker geen paardenpoep scheppen?” Of, “Kan zo’n paard niet een dag voor zichzelf zorgen?” En “Jij bent toch zeker tegen het afscheren van de paardenvacht hé? Dan krijgt zo’n paard het toch koud?”

De paardenvervoerder

Er zijn natuurlijk altijd mensen die zich zorgen maken om de veiligheid op de weg: “Zorg je dat je paarden ook hun gordel om hebben?”

De zadelpasser

Stel je voor dat een paard een pashokje induikt: “Zegt zo’n paard ook welk zadel hij het lekkerst vindt zitten?

De paardenhandelaar

Bij verkoop naar het buitenland, maken mensen zich druk om de taalbarrière: “Als je zo’n paard nou naar China of Japan verkoopt, leer je hem dan eerst de taal?”

De paardentandarts

Nou ja, deze vraag is misschien wel terecht: “Is een paard ook bang voor de tandarts?”. Maar het kan ook andersom: “Ben je niet bang dat het paard je hoofd eraf bijt?”

De hoefsmid

Het blijft mensen verwonderen dat je een heet ijzer tegen de hoeven van een paard houdt en het vervolgens met nagels vastmaakt. “Dat doet toch pijn?” En natuurlijk: “Waarom moet het paard schoenen aan?”

De professionele ruiter

Vooral als je dressuurruiter bent, snappen veel niet-paardenmensen wat je aan al die rondjes rijden in een bak vindt: “Word je dan nooit draaierig?”

De hengstenhouder

Als je tegen niet-paardenmensen vertelt dat je sperma van hengsten opvangt, worden ze meestal even stil. Tegen een mannelijke hengstenhouder: “Je hebt zeker een minderwaardigheidscomplex?”

De paardenliefhebber op kantoor

Veel niet-paardenmensen gruwelen bij de gedachte aan paardenzweet en mestgeur: “Hoe krijg je die stank uit je kleding?” Of: “Hoe houd je je nagels mooi?” Tja, die laatste vraag is misschien wel terecht. Heb je tips? Laat het weten.

Meer vragen die je hoort van niet-paardenmensen? Vul het lijstje aan!