Stalgenoten
Stalgenoten Stalgenoten

5 relaties die je opbouwt op stal

Fun Opvallend

Je bent net naar een nieuwe stal verhuisd. Elke dag kijk je je ogen uit als je langs de prachtige faciliteiten loopt – een rijbak van Olympisch formaat, goed gedraineerde paddocks en een locatie midden in het bos.

Je paard voelt zich al helemaal thuis in dit nieuwe oord. Maar iedereen weet dat de omgang met de andere mensen op een nieuwe stal wat meer werk kost. Tijdens het stal uitmesten, poetsen, opruimen, rijden en thee drinken zal je een paar onmiskenbare mensen tegen het lijf lopen.

1. De beste vriend(in)

Jullie hebben meteen een klik. Urenlang kunnen jullie praten over jullie liefde voor matchende  dekjes, dekens en halsters. Je denkt misschien dat jouw poging tot het balanceren van een full-time baan, familie, vrienden, een kudde honden en je paard je tot een puinhoop maakt… maar zij zit in exact dezelfde situatie! 

Ze kijkt niet raar op als je vertelt over gisteravond, toen je in je jodphurs en stinkende trui een restaurant binnenwandelde met je vriendinnen. Zij had precies hetzelfde twee weken geleden.

De weekenden spenderen jullie door samen buitenritten te maken, te kletsen en nieuwe ideeën voor paardenuitjes te bespreken. Jullie toeren het hele land door om overal bij te kunnen zijn. Jullie paarden – elkaars spiegelbeeld qua hoogte en bouw – zijn ook bff’s en niet bij elkaar weg te slaan. 

De spullen delen jullie en je leent haar je mooiste dekjes, want je weet dat je het terug krijgt. Je zou eigenlijk gewoon niet weten wat je zonder je stal-bestie moet.

2. De ‘frenemy’

Je weet niet precies waarom, maar er is iets aan deze irritante ruiter-koningin dat je een klein beetje jaloers en bitter maakt. En het gevoel is wederzijds. Terwijl jullie elkaar wel altijd netjes begroeten, blijft het gesprek altijd oppervlakkig en is er een soort rivaliteit ontstaan in het zadel. 

Je verbergt de details van het dieet van je paard en jullie trainschema, want straks verslaat ze jullie in de dressuur ring. Vorige week hoorde je haar tegen de hoefsmid kwetteren dat jouw paard moeite heeft met het meenemen van zijn achterbeen. 

Maar zij weet natuurlijk niet dat jij een intensieve cursus hebt geboekt bij de beste dressuur trainer in een radius van 100 km. Dus de volgende keer dat jullie elkaar in de ring zien, zal ze wel anders piepen.

3. De man (of vrouw) van het uur

Misschien is het de niet-paardenliefhebbende partner van de staleigenaar of is het de boer aan de overkant van de weg. Maar het is gegarandeerd deze held die erbij geroepen wordt om de boel te redden als er van alles mis gaat. 

De vrachtwagen start niet? Geen probleem. Een kudde paarden heeft een hek omver gelopen? Maak je niet druk. Rat in de voerton? Geen stress. Hun gebrek aan paardenliefde maakt hem/haar de perfecte persoon in een paardencrisis waar een nuchter hoofd bij nodig is.

4. De plakker

Je kan je niet herinneren dat je genoemd had dat je naar die wedstrijd ging, maar toch staat ze altijd langs de kant. Haar paard is niet meer echt geschikt om mee te rijden, maar dat weerhoudt haar er niet van om zich volop in de paardenwereld te blijven storten. 

Reken er maar op dat deze persoon erbij is als er een clinic op stal is. En stiekem vraag je je af: gaat ze weleens naar huis? Je hebt een beetje medelijden met haar, dus soms bied je aan dat ze je paard mag rijden, waar ze eeuwig dankbaar voor is. Na een tijdje ontwikkel je een onofficiële afspraak; ik laat je soms rijden als jij mijn groom bent bij wedstrijden… iedereen blij!

5. De persoon met het spul

Haar plek in de zadelkamer is groter en uitgebreider dan die van elk ander. Ze werkt al jaren bij een paardenwinkel. En als je iets nodig hebt, dat is dit je persoon. Ze kan korting voor je regelen en leent sommigen zelfs wat van haar berg aan tuig, dekjes, peesbeschermers, halsters en poetskit.

Ze weet alles over de nieuwe snufjes en vertelt non-stop over de nieuwe collecties in de winkel. Haar paard heeft een grotere groep volgers op social media dan jij. En op de een of andere manier zie je haar altijd met dekens van sponsoren, al gaat ze nooit naar wedstrijden. Sommige mensen zijn gewoon gezegend met de gave van kletsen.

Ontdek hier nog meer types die je op stal tegenkomt!

Bron: Horse & Hound