"Voordat het Ierse Sportpaard officieel erkend was, werd het de Ierse Hunter genoemd
"Voordat het Ierse Sportpaard officieel erkend was, werd het de Ierse Hunter genoemd Credits: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Het Iers Sportpaard in de spotlights

Fun Opvallend Rassen

Springen is het grootste talent van dit atletische paardenras. Het Iers Sportpaard (ISH) domineert daardoor regelmatig de ranglijsten van spring- en eventingwedstrijden. De kwaliteiten en andere bijzonderheden van dit ras lees je in dit artikel.

Het exterieur

Dit elegant gebouwde paardenras heeft een kenmerkende convexe neuslijn en een gespierde, licht gebogen hals. De schouders zijn erg sterk, de rug is compact, de benen zijn gespierd en voorzien van gezonde mooie hoeven. Het Iers Sportpaard draagt z’n ranke staart laag.

De stokmaat ligt gemiddeld tussen de 157 en 170 centimeter. Qua vachtkleur zijn alle effen kleuren toegestaan en soms komt bont ook voor. Minder gewenst is wit aan de benen hoger dan de knie of het spronggewricht.


 Arnd Bronkhorst - www.arnd.nl

Karakter van het Iers Sportpaard

Het karakter van dit paardenras kenmerkt zich door een aangeboren eerlijkheid, een gevoelig karakter, een groot hart en veel moed. Het paard is ook verstandig en charismatisch. Dat heeft hij geërfd van de Engelse Volbloed. Atletisch vermogen snelheid en uithoudingsvermogen zijn eveneens drie karakterkenmerken die bij dit paardenras passen.


Eventing - shannon brinkman

Een modern paardenras

Het Iers Sportpaard is een ontwikkeld door kruisingen tussen van Ierse trekpaarden met Volbloeden. In latere en vrij recent is er ook invloed van Europese warmbloedrassen, zoals: de Holsteiner, de Selle Français, de Hannoveraan en het KWPN. Het Iers Sportpaard is daarmee een typisch fokproduct van de 20ste eeuw.


© Jacques Toffi - www.arnd.nl

Stamboek, fokkerij en bloedlijnen

Toen de fokkerij vaste vormen aannam en er fokdoelen vastgesteld werden, ontstond het Iers Sportpaard als specifiek type dat een eigen stamboek kreeg. De stamboeken werden vanaf 1993 bijgehouden door de Irish Horse Board, maar vallen sinds 2008 onder het Ierse paardenregister van Horse Sport Ireland. In het stamboek worden uitsluitend paarden opgenomen van wie de beide ouders geregistreerd staan bij in dit Ierse paardenregister.


Springen - Arnd Bronkhorst

De fokkerij kent strenge keuringen voor ISH-hengsten. Om als dekhengst in aanmerking te komen om te dienen als dekhengst worden ze kritisch beoordeeld op hun bouw, bewegingen, atletisch vermogen en springaanleg. Naast het keuren van hengsten, bestaan er tegenwoordig ook merriekeuringen om het paardenras blijvend te verbeteren. Merries en hengsten die door de keuring komen, zullen in vervolgens beoordeeld worden aan de hand van een vijfsterrensysteem. Dit vijfsterrensysteem is gebaseerd op de prestaties die de goedgekeurde hengst of merrie en diens nakomelingen leveren bij dressuur-, spring- en eventingwedstrijden.

Één van de beste ISH-bloedlijnen gaat terug op de Ierse trekpaardenhengst King of Diamonds (geboren in 1962). Deze hengst bracht topspringpaard Special Envoy, Millstreet Ruby en Mill Pearl voort. Een andere goede bloedlijn begint bij het Ierse trekpaard Clover Hill (geboren in 1973). Deze hengst bracht maar liefst 39 internationale springpaarden voort. Hij heeft daarmee een grote bijdrage geleverd voor het Iers Sportpaard als paardenras.


Springen - Arnd Bronkhorst

Gebruik in het verleden en heden

Voordat het paardenras officieel erkend was, werd het de Ierse Hunter genoemd. Dit komt omdat het paard toen veelal als onverschrokken jachtpaard gebruikt werd. Tegenwoordig blinkt dit paardenras uit in de spring- en eventingwedstrijden. Maar, het Iers Sportpaard is ook prima als rijpaard, showpaard of dressuurpaard te gebruiken.

Bron: Bit & Cap

170619231_ABFa4
150706004_ABFa4
150615003_ABFa4
140818173_ABFa4
140505310_ABFa4
Afbeelding
051215288_ABFa4
Afbeelding
140719296_ABFa4
200127109_ABFa4
Afbeelding