De Hannoveraan
De Hannoveraan Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Hannoveraan; prestigieus warmbloedras uit Duitsland

Fun Opvallend Rassen

De Hannoveraan is buitengewoon veelzijdig en behoort dankzij uitzonderlijke sportprestaties tot één van de meest beroemde Europese warmbloedrassen. Over de historie, het doelgerichte fokken, de specifieke kwaliteiten en het gebruik van de Hannoveraan lees je meer in dit artikel.

Gebied van herkomst

De naam van dit paardenras is ontleent aan de voormalige provincie Hannover, die na de Tweede Wereldoorlog is opgegaan in de deelstaat Nedersaksen. Dat ligt in Noordwest-Duitsland. Het gebied van herkomst kenmerkt zich door vruchtbare grond en een gematigd klimaat. 

Het paardenras is hier van zoveel belang dat op de vlag en op het wapen van de streek een witte Hannoveraan op een rood schild staat.


Geschiedenis van dit paardenras

Dit paardenras bestond al in de middeleeuwen, maar destijds was het nog niet zo ver ontwikkeld. De Hannoveraan stamt af van het Duitse krijgspaard dat werd gekruist met Oosterse en Spaanse rassen.

Modern Type

Het moderne type is ontstaan in het begin van de 18e-eeuw. Toen in 1735 George II, keurvorst van Hannover en koning van Engeland, een staatsstoeterij vestigde in Celle. Daar werden in het begin voornamelijk Holsteiner- en vroege Engelse Volbloedhengsten gebruikt. Die staatsstoeterij gaf boeren in het gebied de kans om tegen een kleine vergoeding hengsten van hoge kwaliteit te gebruiken om hun eigen paarden te verbeteren.


Stamboek

Gelijk vanaf het begin werden de boeken goed bijgehouden. Dit kwam bijzonder goed uit toen het Königliche Landwirtschaftgesellschaft in 1888 het officiële stamboek invoerde. In 1899 nam het Ministerie van Landbouw de verantwoordelijkheid voor het stamboek over. In 1922 werd het Verband Hannoverscher Warmblutzüchter, ofwel het Hannover Verband, dat momenteel nog steeds het bestuursorgaan is.

Zuiver houden

Het Hannover Verband houdt het stamboek bij, maar adviseert ook over het fokken en houdt er toezicht op. Dit alles met de bedoeling om het paardenras blijvend te verbeteren en zuiver te houden. Het stamboek kent dan ook een streng keurings- en selectiesysteem en stelt voor opname in het stamboek hoge eisen aan fokmerries en dekhengsten. Alle Hannoveranen die opgenomen worden in het stamboek krijgen een bepaald brandmerk. Dit brandmerk wordt op de linkerbil van het paard gezet.


Systematisch fokken

De fokdoelen met dit paardenras kunnen grofweg in vier perioden worden verdeeld. De begintijd loopt van 1735 tot het eind van de napoleontische overheersing van Hannover in 1813. 

Door de Napoleontische Oorlogen was er sprake van een forse afname van het aantal paarden in de stoeterij. In 1816 stonden er nog slechts 30 van de oorspronkelijk 100 hengsten. In de tweede periode, van 1815 tot 1870, werd het hengstenbestand hersteld. 

Dit kon dankzij invloed van Engelse Volbloeden en paarden uit Mecklenburg. Het fokdoel in deze twee perioden was het verkrijgen van een groot gespierd paard voor de cavalerie of voor het verrichten van licht agrarisch werk.

Verschuiving in doel

Tegen het einde van derde periode, ongeveer tussen 1870 en 1945, vond er een verschuiving plaats naar de wens om een paard voort te brengen dat geschikter was als rijdier dan als landbouwpaard. 

De vierde periode duurt tot op de dag van vandaag voort. Het doel draait hierbij om het fokken van topsportpaarden. 

Hiervoor is Trakehnerbloed, Volbloed en Anglo-Arabisch bloed toegevoegd. Zo is over een periode van drie eeuwen het paardenras speciaal doorontwikkeld om tegemoet te komen aan de steeds veranderende gebruikswensen.


Het exterieur

Het hoofd is mooi, goed aangezet op een lange gespierde en gewelfde hals. Er is sprake van een duidelijke schoft, een ruime ribbenkast, zeer diepe borst en extreem sterke schouders. De Hannoveraan beschikt daarnaast over ranke lange benen, een krachtige achterhand en harde hoeven.

De Hannoveraan is groot en imposant paardenras. De stokmaat ligt doorgaans tussen de 160-170 centimeter, waarbij 167 centimeter ideaal is. De meest voorkomende kleur is vos, maar daarnaast komt bruin, zwart of schimmel ook voor.


Het karakter

De Hannoveraan staat bekend om zijn betrouwbaarheid. Ook heeft hij een attent en leergierig karakter met een evenwichtig temperament.

Beweging

Hannoveranen hebben een lange stap, een energieke draf en een veerkrachtige galop. Alle gangen zijn erg ruim en er is weinig knieactie. Ook hebben ze een uitstekend springvermogen.

Het moderne gebruik

Als sportpaard bij uitstek kan de Hannoveraan alle takken van de paardensport tot op het hoogste niveau aan. Met name in de dressuur en springsport valt dit paardenras geregeld in de prijzen. Ook voor eventing-, voltige- en menwedstrijden is dit paardenras geschikt.

Beroemde toppers in de sport

Bijna geen enkel paardenras evenaart zoveel uitblinkers op olympisch en hoog niveau als de Hannoveraan. 

Het zijn er teveel om op te noemen, maar toch houdt het stamboek een eregalerij bij van sportlegenden die grote prestaties geleverd hebben in de dressuur, springsport en bij veelzijdigheid.


Ook Nederlandse amazones en ruiters hebben door het stamboek goedgekeurde Hannoveraan paarden op top- en op Olympisch niveau uitgebracht. Enkele voorbeelden zijn:

  • Top Gun La Silla (Grannus x Winnetou) met springruiter Jan Tops: Dit uitzonderlijke springpaard won onder meer: Olympisch teamgoud in Barcelona (1992), EK teamgound in 1991, de Grote Prijs van Valkenswaard, de wereldbekerwedstrijd en Grote Prijs van Bologna en de wereldbekerfinale van 1995. Top Gun stierf in 2005 op 23-jarige leeftijd.
  • Keltec Salinero (Salieri x St. Pr. Luna) met dressuuramazone Anky van Grunsven: Deze donkerbruine Hannoveraan is een ruin, die in 1994 geboren werd. Hij won samen met Anky van Grunsven in 2004 en 2008 de gouden medaille op de Olympische Spelen in Athene en Hong Kong. In 2006 won deze combinatie ook de Wereldruiterspelen in Aken. Op 9 augustus 2012 nam Salinero afscheid van de wedstrijdsport. Tijdens die Olympische Spelen in Londen behaalde hij de 6e plaats. Zijn laatste publiekelijke optreden was bij Indoor Brabant in 2013. Salinero is op 28-jarige leeftijd gestorven bij Anky van Grunsven heeft hij tot die tijd van zijn pensioen genoten.
  • Sunrise (v. Singular Joter x Werther) met dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels: Sunrise werd in 1994 geboren en zorgde samen met Imke Schellekens-Bartels voor een hele reeks geweldige resultaten, zoals: het Nederlands kampioenschap, een tweede plaats tijdens de Wereldbekerfinale in Las Vegas en op het EK in Turijn team goud en tweemaal individueel brons. Op de Olympische Spelen van 2008 in Hong Kong werd Imke met het team, bestaande uit Anky van Grunsven en Hans Peter Minderhoud, tweede. Dat leverde een prachtige zilveren plak op. Het hoogtepunt van 2010 was de gouden teammedaille tijdens de Wereldkampioenschappen in Kentucky (Amerika) en een prachtige vierde plaats individueel. Sunrise is op 27-jarige leeftijd overleden.
  • Glock’s Toto Jr. (zoon van Totilas) met dressuurruiter Edward Gal: Totilas en Edward Gal waren een gouden duo, want ze behaalden een nieuw wereldrecord van 90,75% en ze wonnen 3x team goud, 3x team zilver, 3x team brons, 3x individueel goud, 1x individueel zilver en negen NK titels. De nieuwe troef van Edward Gal is diens zoon Glock’s Toto Jr., die voortkomt uit een Hannoveraanse moederlijn. Gerekend over acht generaties heeft hij een afstamming die bestaat uit 30,5 % Hannoveraans bloed, 27,3 % Trakehner bloed en 20,3 % volbloed. Op Glock’s Toto Jr. werd Edward Gal in 2020 voor de 11e keer in zijn leven Nederlands Kampioen.

Bron: Bit & Cap

120502264_ABFweb
121012367_ABFweb
130107886_ABFweb
131108716_ABFweb
191013030_ABFweb
191018098_ABFweb
191018130_ABFweb
191021042_ABFweb
191205004_ABFweb
200127136_ABFweb
090904849_ABFweb