-

Het Franse sportpaard: de Cheval de Selle Français

Eventing Selle Français Arnd Bronkhorst

De Cheval de Selle Français is een modern Frans paardenras. Dit warmbloedsportpaard beschikt over grote kwaliteiten en talenten. De ontstaansgeschiedenis, het exterieur en het karakter verklaren dit en uiten zich in een veelzijdig gebruik.

Ontstaan van de Cheval de Selle Français

De streek Normandië in Frankrijk kent een lange traditie in het fokken van paarden en twee van Frankrijks historische stoeterijen zijn er te vinden. Door systematische kruisingen van Engelse paarden, enkele Arabieren en plaatselijke Normandische merries ontstonden er twee typen Anglo-Normandische paarden.

Het eerste type was een zwaar cob- en trekpaardtype dat beïnvloed was door kruising met Boulonnais– en Percheronhengsten. Dit waren dan ook grote, sterke paarden, die wel wendbaar waren en goed konden draven. Het tweede type was een statig rijpaard dat diende als leger- en sportpaard. Dit type zou zich later ontwikkelen tot de Selle Français.

Doorontwikkeling en beroemde Selle Françaisbloedlijnen

De ontwikkeling nam een vaart na de twee wereldoorlogen. Toen was het aantal paarden in Frankrijk gering en moest de populatie weer op peil gebracht worden door opnieuw te gaan fokken. De Anglo-Normandische merries die de oorlogen overleefd hadden, werden gedekt door Volbloedhengsten. Die hengsten stonden in de nationale stoeterijen van Frankrijk.

Één van die dekhengsten was Orange Peel, die via zijn nakomelingen supergoede springpaarden voortbracht. In de jaren ’90 waren namelijk 26 van de 100 beste springpaarden in Frankrijk nakomelingen van Orange Peel. Zijn kleinzoon Ibrahim, geboren in 1952, stond aan de basis van twee van de beste hedendaagse Selle Françaisbloedlijnen door zijn zonen Quastor en Almé Z.

Selle Français

Het stamboek

Alle regionale stamboeken van Anglo-Normandische paarden werden in 1958 per ministerieel decreet samengevoegd in het stamboek voor de Cheval de Selle Français. Dit paardenras wordt nu in de VS, Australië en Europa gefokt en vanuit daar verspreid over de wereld.

Exterieur

Het hoofd van de Selle Français is edel en fraai dankzij een recht of iets bol profiel. De hals is gewelfd en er is sprake van een duidelijke schoft. Het lichaam van dit paard is atletisch gevormd, waarbij de achterhand erg krachtig is.

De meest voorkomende kleur is vos of bruin. Soms komt schimmel ook voor. Zeldzaam, maar wel mogelijk, is een Selle Français met de kleur roan. De stokmaat van dit paardenras ligt tussen de 155 en 157 centimeter.

Karakter en kwaliteiten

De Selle Français staan bekend om hun vriendelijke karakter. Doorgaans zijn het ook hele intelligente, atletische, evenwichtige en gespierde paarden. Uit die kenmerken komen ook hun kwaliteiten als sportpaarden voort. Met name in de springsport blinkt dit paardenras uit.

Divers gebruik in de paardensport

Dit paardenras is een behoorlijke allrounder en een echt wedstrijdpaard. De springsport is, zoals hierboven al beschreven is, echt een tak waarin dit paardenras z’n talenten en kwaliteiten volledig kwijt kan. Dankzij het talent voor springen is de Selle Français ook geschikt voor eventing.

Het lichtere type van de Selle Français komt uit in speciale paardenrennen voor dit ras. Als rij-, show- en dressuurpaard fungeert de Selle Français ook.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant