WhatsApp Image 2020-06-11 at 16.22.02
WhatsApp Image 2020-06-11 at 16.22.02

De Kruising: Camargue x Fjord

Fun Opvallend Rassen

De fokker van Yara wilde dat de eigenschappen van de Fjord (een Noors bergpaard) en de Camargue (een oud ras uit Zuid-Frankrijk) samenkwamen, legt eigenaresse Fenny van Rijen uit. Zij kocht haar pony als veulen, nu is Yara bijna 4 jaar. “Haar vader is de Camargue Lambin du Roure.”

De Kruising: Camargue x Fjord
Naam: Yara
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.45 m
Kleur: roan

“Ik werd op slag verliefd op haar rode manen, ze was echt heel schattig. Ik heb zelf ook altijd op Fjorden gereden, dus dat ras sprak mij altijd al aan. En mijn tante had een Fjordenkruising met dezelfde moeder als Yara. Vandaar dat we naar haar zijn gaan kijken.”


Toverbal qua kleuren

Dat rood van de manen ziet Fenny nu vooral terug in de vacht. “Yara heeft een gekke kleur. In de zomer wordt ze bijna helemaal wit, op haar hoofd en benen na. Dus eigenlijk roan. In de zomer verandert haar lichaam naar dezelfde kleur als haar hoofd, wat een beetje rood/bruin is. Haar manen hebben wel vier verschillende kleuren: zwart, wit, blond en bruin. Ze is dus echt een toverbal qua kleuren.”

Fenny vindt Yara voornamelijk op een Fjord lijken. “Ze heeft de dikke manen, de kleuren, hoogte en de bouw van een Fjord. Qua gangen vind ik haar ook echt een Fjord, ze kan soms zo lekker lomp lopen. Ook heeft Yara het eigenwijze karakter. Ze laat duidelijk merken als ze ergens geen zin in heeft en is erg stoer als er spannende dingen gebeuren. Ze blijft vaak rustig.”

“Ze heeft ook zeker kanten van de Camargue! Bij nieuwe dingen - ik ben haar nu bijvoorbeeld aan het inrijden - is ze mega-enthousiast. Ook merk ik dat ze minder naar mensen toe getrokken is dan andere paarden. Ik denk dat dat ook van de Camargue komt, omdat dat natuurlijk paarden zijn die dicht bij het wilde paard staan, wat natuurlijk ook voordelen heeft. Ze heeft bijvoorbeeld ontzettend sterke hoeven, de hoefsmid hoeft absoluut niet vaak te komen. Ook heeft ze heel snel door wat ze kan eten, ze zal ook nooit iets onnatuurlijks in haar mond stoppen.” 


Vind je de kruising Camargue x Fjord een aanrader?

“Ik twijfel of ik deze kruising een aanrader vind. Ik heb heel lang moeten zoeken hoe ik met haar om moet gaan. Ze is zeker niet de makkelijkste en ook best eenkennig. Ze laat duidelijk merken wanneer haar iets niet aanstaat, wat natuurlijk prima is. Maar bij de dierenarts heb ik niet altijd zoveel controle over haar. Helaas heeft ze ook een kwaadaardige melanoom gehad vorig jaar, die nu weggehaald is. Dit blijf je natuurlijk houden met schimmels, maar dit was wel erg jong en erg kwaadaardig. Ondanks dat vind ik haar geweldig. Ik heb zoveel van haar geleerd omdat ze juist zo duidelijk is in wat ze wel en niet wil. Ik train haar met clickertraining en in vrijheid. Dit werkt gewoon het beste voor ons omdat ik zo niet over haar grenzen kan gaan. Ik ben haar nu zelfs op deze manier aan het inrijden met alles op stemcommando, wat ze super goed oppakt. Ze is erg leergierig en wil nooit stoppen met de training!” 

“Ik denk dat deze kruising ook ideaal is voor bijvoorbeeld mennen of voor de kar. Omdat ze over het algemeen erg rustig is en heel leergierig. Misschien wordt dit ook nog wel een toekomstplan voor mij en Yara. Ik denk dat ze niet zo goed zal zijn in wedstrijden rijden. Ze is niet zo van het onderdruk staan. Ze loopt bijvoorbeeld altijd de trailer in met oefenen, maar wanneer ze echt op transport moet gaat ze er niet in...”


WhatsApp-Image-2020-06-11-at-20.34.53-1
WhatsApp-Image-2020-06-11-at-16.22.04-1
WhatsApp-Image-2020-06-11-at-16.22.03
WhatsApp-Image-2020-06-11-at-20.34.53
WhatsApp-Image-2020-06-11-at-16.22.03-1