bew arabier20170101_121134
bew arabier20170101_121134

De Kruising: Bonte KWPN’er x Arabier

Fun Opvallend Rassen

Eigenlijk gingen Rob Stoppelenburg en zijn dochter Celine op zoek naar een mooie bonte Tinker, totdat ze Cashmira in de wei zagen staan. “Het was een beetje mager paardje en ze was heel vies. Maar van alle lelijke eendjes kunnen knappe zwanen komen”, vertelt Rob. Nu hebben hij en zijn dochter Cashmira inmiddels 16 jaar.

De Kruising:
 Bonte KWPN’er x Arabier
Naam: Cashmira
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.53 m
Kleur: platenbont (zwart, bruin, wit)

Vader is een bonte KWPN’er

Een Tinker is het in de verste verte niet, maar de vlekken heeft ze wel. Ze is platenbont met drie kleuren: zwart, wit en bruin. Cashmira heeft die vlekken van haar vader, een bonte KWPN’er. Haar moeder was een Arabier, althans, dat is wat de vorige eigenaar Rob en Celine heeft verteld. “Het was geen bewuste kruising.”

Dat Arabische bloed is wel duidelijk terug te zien, vindt Rob. “Het is een lekkere heethoofd, af en toe sensibel en ze vertrouwt mensen niet snel. Heb je geen respect voor haar, dan krijg je het ook niet terug. Ze houdt van lekker uitsloven. Ze richt zich dan op en zet haar staart kaarsrecht omhoog. En het Arabierenbloed zie je aan Cashmira’s hoofdje: ze heeft een vrij smal en kort hoofd en een smalle neus. Verder heeft ze een korte rug en haar staart is van boven small en verder naar beneden breder en iets voller, maar het blijft slechts een plukje aan haar kont.” Rob denkt dat Cashmira het leergierige en de ruime gangen van de KWPN’er heeft geërfd.

Dressuur na ernstig ongeluk

Zijn dochter rijdt M1-dressuur met de inmiddels 18-jarige Cashmira. Dat had hij niet voor mogelijk gehouden nadat Cashmira een ernstig ongeluk kreeg. “Er was slechts 20 procent kans dat ze ooit nog goed zou herstellen en goed zou lopen. En er was slechts 10 procent kans dat mijn dochter er ooit nog op zou kunnen zitten, laat staan rijden. Nu kan ze toch weer alles voor 100 procent, alleen moeten we goed opletten dat we haar met mate belasten.”

Waar Cashmira nog meer geschikt voor zou zijn, kunnen Rob en Celine vanwege het ongeluk niet testen, maar Rob vindt dat ze daardoor al heeft bewezen dat ze alles aankan. “Ze zou misschien ook wel geschikt zijn voor springen of eventing.” Verbeterpunten of minpunten heeft ze niet, vindt Rob. “Een paard moet paard kunnen zijn en lekkere streken hebben. Ik vind het leuk dat ze de ene keer naar je roept als ze je ziet en dat ze je de andere keer juist uitdaagt en wegrent.”

Vind je de kruising Bonte KWPN’er x Arabier een aanrader?

“Ikzelf vind van wel, maar je moet er wel mee om kunnen gaan en geduld ermee hebben.”