4
4

De Kruising: Appaloosa x Fries

Fun Rassen

“Ik verwachtte een zwart veulen met hooguit een paar stippen”, zegt fokker Doety Postma-Prins over haar en haar man Jacob’s veulen Jacobus. Maar het werd meer dan dat.

 “Ik was blij verrast toen hij zoveel stippen en driekleur bleek te hebben. Zijn vader is Palousa-Content. Die is bruin panterbont. Volgend jaar verwachten we een volle broer of zus voor Jacobus.”

De Kruising:
Appaloosa x Fries
Naam: Jacobus
Geslacht: Hengst
Stokmaat: verwacht tussen 1.60 en 1.65 m
Kleur: (nu nog) schabrakbont


Spots van een Appaloosa, bouw van een Fries

De moeder van Jacobus is een Friese merrie en de vader is, zoals hierboven beschreven, een Appaloosa. Nu is Jacobus vanwege deze combinatie nog schabrakbont, maar Doety verwacht dat dat gaat veranderen. “Zijn bruine voorkant verkleurt al. Ik verwacht dat hij helemaal spots zal gaan krijgen.”

Naast de stippen van de Appaloosa, zie je volgens Doety duidelijk het Friese bloed in Jacobus. “Zijn bouw is herkenbaar Fries. Met zijn brede front en zijn fiere houding is hij een mooie verschijning. Als hij draaft, zie je de hoge halen van een Fries ook terug. De kenmerken van een Appaloosa die ik bij hem zie, zijn behalve zijn kleurenpatroon, gestreepte hoeven, de witte sclera om de iris van het oog, een gevlekt geslachtsdeel en zij opvallende grote kaken.”

Qua karakter vindt Doety dat Jacobus veel zelfvertrouwen heeft. Dat komt goed van pas voor de toekomst, want het is de bedoeling dat Jacobus later voor de menwagen gaat lopen. “Ik men nu met een Fries. Het doel is om met Jacobus later ook te mennen. Af en toe heb ik hem in het stokram staan en ook laat ik hem een autoband trekken. Zo went hij al mooi en blijft hij ook koel in het hoofd.”

Vind je de kruising Appaloosa x Fries een aanrader?

“Jacobus is prachtig en zeker een aanrader. Beide rassen hebben een goed karakter en is goed mee te werken. Echt voor of nadelen heb ik niet. Je hebt iets wat je niet zo gauw voorbij ziet komen. Dat maakt hem uniek.”

3