7caa5442-8f9e-4c88-af6c-b520caefb7ea
7caa5442-8f9e-4c88-af6c-b520caefb7ea

Tips voor zwemmen met je paard

Fun Opvallend

Het ‘tropenrooster’ is van toepassing met een hittegolf zoals nu. Of in de ochtend vroeg even trainen, of later in de avond. Je kunt ook gaan zwemmen met je paard om verkoeling te zoeken. Hieronder lees je tips - van onder andere Romy Oudshoorn - om veilig te zwemmen met je paard!

1. Zorg dat je de omgeving kent en neem geen risico’s

Je hebt vast wel gelezen over de vele ongelukken die bij het strand gebeuren door sterke stroming, muien en andere onverwachte omstandigheden. Twijfel je, of weet je niet hoe diep het ergens is? Dan kun je het beter niet doen.

2. Laat je paard even wennen

“Mijn tip is om je paard rustig te laten wennen aan het water”, vertelt Romy Oudshoorn. “Ga niet direct heel diep het water in en proberen te zwemmen. Niet ieder paard snapt namelijk meteen wat hij met z’n benen moet doen. In de zee laat ik ze altijd op een volte lopen en als ze dat snappen laat ik ze pas zwemmen. Op die manier zwemmen ze een half rondje en lopen ze een half rondje. Zo zijn de stukjes zwemmen kort en hoop ik de kans zo klein mogelijk te houden dat ze vermoeid raken of het te spannend vinden. Als dat allemaal goed gaat ga ik er ook op. Zo genieten!”

3. Als beloning lekker laten rollen

“Nadat we in het water geweest zijn, laat ik de paarden altijd even rollen op het strand, dan zijn ze echt helemaal blij!” Let sowieso op dat je paard niet al wilt gaan rollen wanneer je er nog op zit, tipt Romy. Zeker wanneer paarden nat zijn en zand zien willen ze nog wel eens gaan liggen.


Romy Oudshoorn met Fien - Kaaa Fotografie

4. Neem gezellig iemand mee!

Eigenlijk is dit een tip voor altijd, want alleen op pad gaan is soms best een uitdaging. Vraag iemand mee om jullie te helpen, dat is handig, gezellig en diegene kan gelijk mooie foto’s maken van jou en je paard in de zee. 😉

5. Zorg voor voldoende drinkwater voor jou en je paard

Omdat veel ruiters naar het strand gaan om te zwemmen met hun paard is het belangrijk dat je voldoende drinkwater meeneemt voor jezelf en je paard. Het zoute zeewater is namelijk niet zo geschikt om jullie dorst te stillen. Vergeet niet om een emmer mee te nemen zodat je paard hieruit kan drinken.

6. Zorg dat je goed kunt zwemmen

Klinkt logisch, maar wel zo belangrijk: zorg dat je goed kunt zwemmen! Voor de veiligheid kun je het beste naast je paard blijven. Door de manier hoe een paard zwemt, is het heel gevaarlijk om voor je paard te zwemmen. Bekijk de video hieronder om te zien hoe een paard beweegt in het water.

Bron: Bit & Cap

484955f6-041d-4bb1-afb3-e346c46259da