DSC_0829
DSC_0829

De Kruising: Fries x Trait Comtois

Fun Opvallend Rassen

De Kruising:
Fries x Trait Comtois
Naam: Hero (officieel: Eclair du Bernand)
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.80 m
Kleur: zweetvos

In deze aflevering van de rubriek De Kruising staat de grote zweetvosruin van Lisa Boven centraal. Ze heeft haar vijfjarige reus van 1.80 meter sinds juni dit jaar. “Op de stal waar wij hem hebben gekocht werden de paarden gebruikt voor coach-doeleinden en daar was hij vanwege zijn jonge leeftijd en onervarenheid ongeschikt voor. Van daarvoor weet ik niet zo veel, behalve dat hij uit Frankrijk is gekomen.”


Lisa noemt haar paard Hero, maar officieel heet hij Eclair de Bernand. Dat staat in zijn paspoort. Hero is een kruising tussen een Fries en een Frans trekpaard, een Trait Comtois, maar wie de vader of de moeder is kan ze niet uit het paspoort opmaken. Het is dus onduidelijk of de vader de Fries was of de Trait Comtois.

Trait Comtois 

Van dat laatste ras, de Trait Comtois, ziet Lisa wel veel eigenschappen terug in Hero. “De Trait Comtois is een Frans trekpaard, meestal heel koel en niet snel ergens van onder de indruk. Dat zie ik met Hero ook wel terug, meestal is hij heel koel. Nieuwe dingen zijn vaak wel even spannend, maar vaak schrikt hij er maar even van en daarna is het klaar. Het is natuurlijk ook nog een jong paard. Hij is heel erg nieuwsgierig en wilt echt mega graag voor je werken, dat is volgens mij iets wat hij van de Friese kant heeft. Hero is erg grof gebouwd, maar als je dat vergelijkt met de echte Trait Comtois, zie je wel dat het niet een volle Trait Comtois is. Hij is wat ranker dan een Trait Comtois. Aan z’n hoofd zie ik ook wel Friese trekjes, z’n ogen bijvoorbeeld.”

PSSM 2

Hoewel Lisa natuurlijk ontzettend blij is met haar paard, kan ze toch ook al minpunten benoemen. “Op het vlak van gezondheid is er wel een minpunt, maar dit is volgens mij niet echt te wijten aan of de Fries of de Trait Comtois, dat is meer koudbloed dingetje. Hero heeft namelijk PSSM 2 (een spieraandoening waarbij – simpel gezegd - suikers ophopen in de spieren, red.). Hij heeft een lichte variant. Dit wisten we echter met de koop en hij is dan ook volledig goedgekeurd. Met een goed stalmanagement en het geleidelijk opbouwen van het gras ondervinden we hiervan gelukkig geen problemen. Verder vind ik het met het rijden een nadeel dat hij snel z’n kin naar zijn borst gooit. Dit lijkt heel mooi, het ziet er mooi uit maar hij gaat niets dragen, dus dan is het hele effect van de aanleuning weg. Dit schijnt echt een Friezendingetje te zijn, met de mega goede begeleiding van mijn instructrice gaat dit eigenlijk heel goed.”

Plussen

“Pluspunten zijn er teveel om op te noemen. Ik heb nog nooit een paard gereden of gekend dat zo werkwillig is als Hero, dat vind ik echt heel bijzonder. Hero kan samen met mijn mini-Appaloosa echt een kwartier als een gek door de bak rennen, dat is echt te grappig om te zien; mijn mini-Appaloosa Hummer van 89 cm samen met Hero van 1.80 m. Andere pluspunten zijn dat hij ook heel lief en relaxt kan zijn. Zo rijdt mijn moeder er ook mee weg. Dan zie ik dat hij doorheeft dat er een minder ervaren ruiter op zijn rug zit en gewoon rustiger blijft. Wanneer ik er dan de volgende dag weer op stap, zit er weer mega veel pit in.”


Lisa gebruikt haar paard als rijpaard. “Momenteel trainen we voornamelijk voor de dressuur. We hebben afgelopen maand op vreemd terrein gereden en dit ging heel erg goed, ik had gedacht dat hij dat veel spannender zou vinden. Mede omdat dit zo goed ging en omdat we met het dressuurmatig rijden veel progressie boeken heb ik ons ingeschreven bij de KNHS. Ik hoop dat we dit najaar nog kunnen gaan starten in de dressuur. Ik vind springen ook echt mega leuk, daar wordt Hero ook heel erg enthousiast van, dit doen we voor de afwisseling ook wel eens. Wanneer ik met Hero aan het rijden ben vergeet ik vaak dat hij deels een trekpaard is, ik vind hem dan namelijk helemaal niet groot of log aanvoelen. Alleen met springen of als we op buitenrit zijn, dan verandert hij vaak echt in een tank. Op het filmpje gefilmd met de GoPro zie je ons achter mijn nichtje en haar bijrijd-draver aan gaan, we hebben hier de 50 km/h aangetikt!”

Vind je de kruising Fries x Trait Comtois een aanrader?

“Ik vind deze kruising zeker een aanrader, het is echt een leuke combi. Een Trait Comtois maal Fries, dat heeft volgens mij nog niemand verder gezien. Hij is echt mega uniek!”

DSC_0608
DSC_0670
DSC_0708