inbound60606464130098409221
inbound60606464130098409221

Mijn paard, mijn therapeut: Neela

Fun Mental Coaching Opvallend

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen over hoe het paard ons helpt in moeilijke periodes. Denk aan een ziekte, burn-out of depressie. Paarden zijn niet alleen ons beste vriend, maar werken ook therapeutisch. Lees het verhaal van Nadine (33) en haar paard Neela.

Lyme

Nadine is van jongs af aan met paarden bezig. Ze volgde de opleiding paardenhouderij en reed veel verschillende paarden. Op haar achttiende liep ze een tekenbeet op tijdens een buitenrit. Jarenlang liep ze rond met vage klachten waardoor ze moest stoppen met werken in de paarden en ook met paardrijden. Na een lang traject bleek dat Nadine de chronische ziekte van Lyme had. Na twee jaar antibiotica en een revalidatietraject knapte ze redelijk op. Tijdens een wandeling met de hond werd Nadine opnieuw gebeten door een teek en op haar 27e werd ze hier weer ernstig ziek van.


Zwart gat

Door de ziekte verloor Nadine haar baan. Ze kwam in de ziektewet en niemand wist of ze nog beter zou worden. “Ik viel in een zwart gat, want ik ben een heel actief persoon van mezelf. Ik voelde mezelf wegzakken in een depressie en wist dat ik een reden moest hebben om weer te vechten.” Toen kwam Neela op haar pad. Neela is een Arabo-Fries X KWPN van toen zeven maanden. “Ik dacht, dan heb ik nog mooi de tijd om beter te worden voor ze drie jaar is.”

Lichtpuntje

Neela zorgde er voor dat Nadine tijdens haar ziekte weer het huis uit kwam. “Toen ik Neela kreeg, moest ik weer naar buiten. Het motiveerde mij dat ik haar in de toekomst zou kunnen rijden. Ik ben actief bezig gegaan om beter te worden. Neela is elke dag mijn lichtpuntje. Ze geeft mij zoveel plezier en een reden om te vechten.”

Tweede paard

Het gaat een stuk beter met Nadine. “Inmiddels ben ik met een goede behandeling en hard werken redelijk opgeknapt. Ik ben een eigen hondenopvang-bedrijfje gestart en heb er twee jaar geleden ook nog een tweede paard, een inmiddels 4,5 jarige Haflinger, bijgekocht. Haar heb ik zelf beleerd. In het begin deed het rijden veel pijn en kostte het veel energie. Ik kan nu ongeveer drie keer in de week rijden. Neela is inmiddels 2,5 jaar en met haar doe ik grondwerk.”

Spiegelen

Toen Nadine stopte met paardrijden was er minder nadruk op paardenwelzijn en alternatieve trainingsmethodes. “Iedereen is tegenwoordig meer gefocust op het welzijn van het paard. Doordat Neela zo gevoelig is, ben ik me meer gaan verdiepen in grondwerk. Dit vindt ze erg leuk om te doen en ze werkt graag met mij. Ik heb heel wat paarden gereden in mijn leven, maar heb nog nooit zo’n band gehad als met haar.” Neele heeft Nadine geleerd om heel goed naar zichzelf te kijken: “Ze spiegelt heel erg, omdat ze zo gevoelig is, dus ik leer naar mezelf kijken en bij mezelf te zoeken naar de oorzaak als er iets is. Ook al ben ik chagrijnig, als ik haar zie word ik al blij.”

inbound60606464130098409221
inbound89524082440424338541