Kruising 3
Kruising 3

De Kruising: KWPN x Fries

Fun Opvallend Rassen

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden zie je gelijk welk ras het is, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze keer Elvis, een kruising tussen een KWPN’er en een Fries.

Naam: Roepnaam Elvis (officiële naam Salamon)
Leeftijd: 22 jaar
Geslacht: Ruin
Kleur: Zwartbruin
Stokmaat: 1.72 m

KWPN x Fries 

Elvis is het paard van Rianne van den Boomgaard. “Zijn vader was een jonge, Friese hengst en zijn moeder was een KWPN-fokmerrie uit de dressuurlijn met onder andere Roemer en Thorwald. Naar mijn weten was de dekking een ongelukje. Als veulen bestempelden ze Elvis als simpel rijpaard. Elvis is wel opgenomen in het KWPN stamboek. Hij is officieel met pensioen, al blijft hij wel graag dressuurmatig in beweging. Zo nu en dan neem ik hem mee naar de uitgestrekte stranden in de buurt. Dan komt hij echt helemaal tot leven! Als hij maar aandacht en liefde krijgt, dan is Elvis gelukkig.”


Bouw & karakter

“Elvis is een paard met een goudeerlijk karakter. Hij is enorm lief en zachtaardig, maar ook erg gevoelig. Hierdoor reflecteert hij het gevoel van mensen enorm goed. Lichamelijk is hij ijzersterk. Toen hij 13 jaar was, ben ik met hem begonnen in de dressuur in de klasse B. Nu is hij 22, zijn we gestopt met wedstrijden rijden maar haalden wel de klasse Z1 +11 winstpunten. Elvis heeft van beide rassen veel goede eigenschappen en is een erg goede mix.

Bij de eerste indruk denken mensen vaak dat ik een Spaans paard heb en dat het behang ‘toevallig’ is, maar niks is minder waar. Zijn oren en bewegingen verraden het Friese bloed. Zijn charme, flexibiliteit en enorme werklust komen duidelijk van zijn KWPN stempel. Elvis heeft lange, dikke, zwarte manen en een volle staart. Een brede hals, hoge schoft en lange benen maken hem een flink paard om te zien.


Op zijn paspoort heeft hij de kleur ‘zwartbruin’ gekregen, maar het appeltjesmotief met meer bruine- en valktinten maakt menig mens twijfelen wat voor kruising hij nou precies is. Het jurycommentaar was dan ook vaak: Wat een eye-catcher!”

Band

“Elvis en ik hebben een enorm sterke band. Deze band hebben we alleen echt op moeten bouwen. Ik ben de 6e eigenaar en door een behoorlijk roerig verleden was zijn vertrouwen in mensen flink beschadigd. Toen ik hem voor het eerst zag, op de manege, was het een groot, ietwat wispelturig paard met een donkere, doffe, dikke vacht. Hij had een vrolijk koppie, maar je zag de onzekerheid in zijn ogen. Ik was niet onder de indruk, tot ik een aantal maanden later op hem reed. Ik werd op slag verliefd. Helaas is hij toen verkocht naar Limburg. Gelukkig kon ik hem 2 jaar later kopen. In juli 2021 is hij alweer 9 jaar bij mij.


In het begin, hoe gelukkig we ook waren dat hij terug was in Zeeland, was bijna alles wat ik met hem deed een drama. Naar de wei werd ik meegesleurd en onder het zadel werd hij zo gevaarlijk dat ik er niet meer op durfde. Met enorm veel geduld, doorzettingsvermogen en hulp van mijn moeder en instructrice is het een heel ander paard geworden. Ik moest hem overtuigen dat hij mij kon vertrouwen en ik moest leren rijden met gevoel en extreem veel geduld.

De sterke band die ik met hem creëerde werd pas echt duidelijk toen ik met een pittige burn-out thuis zat. Doordat Elvis en ik elkaar zo goed aanvoelden, kon mijn moeder precies aan Elvis aflezen wanneer ik niet goed in mijn vel zat. En nu, bijna 9 jaar later, is onze band onbreekbaar en maakt hij mij werkelijk elke dag bij aankomst op stal intens gelukkig met een enthousiaste hinnik als ik zijn naam roep! Hij is echt mijn maatje voor het leven.”

Vind je de kruising KWPN x Fries een aanrader?

“Ik vind het een absolute aanrader. Al moet je je niet te veel verkijken op het idee dat het altijd makkelijke paarden zijn. Ik mocht meerdere van deze kruisingen rijden. Soms zijn ze heel nuchter, maar totaal niet werkwillig, of zoals bij Elvis precies andersom. Maar over het algemeen, als je een beetje van een uitdaging houdt en een paard neemt om er echt maatjes mee te worden, vind ik dit een gouden kruising!

Mijn persoonlijke ervaring met beide rassen is heel anders. Waar het KWPN-ras al snel een hoog gehalte aan temperament heeft, zorgt de combinatie met Fries voor wat meer gemoedelijkheid. De meeste nakomelingen met deze kruising zien er goed uit, hebben een mooi voorkomen en een goed, liefdevol karakter. Het zijn over het algemeen paarden die net een beetje extra souplesse hebben. En ze zijn, naar mijn ervaring, ijzersterk.”

Bron: Bit & Cap

Kruising 1
Kruising 2
Kruising 4
Kruising 5