LR_ART1382
LR_ART1382

Fotograaf/kunstenaar Milan Gies met ‘Old Love’ in Purmerend

Fun

Fotograaf en kunstenaar Milan Gies heeft (met tussenpozen) jarenlang gewerkt aan zijn project Old Love. Hij zet oude paarden letterlijk in de spotlight, in een studio-achtige setting. De serie boeiende portretten is nu te zien (tot en met 5 maart 2023) in het Purmerends Museum.

‘Old Love’ slaat niet alleen op het feit dat de paarden op leeftijd zijn. Paarden zijn ook Milans eigen ‘oude liefde’. Hij werkte als professioneel springruiter voordat hij het roer radicaal omgooide en zich op de kunst van het fotograferen richtte. Voor deze serie ging hij vooral naar rusthuizen en speciale stallen voor gepensioneerde paarden.

Wijze blik

“Voor mij als kunstenaar is het vooral interessant als je kunt zien dat zo’n paard al veel meegemaakt heeft. Deze paarden hebben een bepaalde blik, een wijsheid, die ik probeer vast te leggen.” Hij fotografeerde daarom de paarden in een studio die hij opbouwde in de stallen. “Speciaal voor dat doel had ik grote rollen donkergekleurde vloerbedekking gekocht. Die propte ik dan samen met alle studiolampen en schermen in mijn bestelautootje.”

Zonder context

Milan nodigt de kijker uit om de paarden te zien zoals ze zijn door de context zoveel mogelijk weg te laten. Het was voor hem heel bijzonder om weer in de stallen te staan en met zijn kennis van vroeger als springruiter naar paarden te kijken, maar nu met een camera in de hand.

Ontroerende emotie

Paarden roepen een soort universele emotie op, die zonder woorden is te begrijpen. In plaats van dat een paard vanwege een blessure of ouderdom door een eigenaar wordt afgeschreven, gunt hij zijn ‘maatje’ een welverdiend pensioen. Voor Milan is dit echt ouderdom en tegelijkertijd ook vertrouwen en ontroering, waarin hij een liefdevolle berusting voelt.

Over Milan Gies

Milan Gies woont en werkt in Amsterdam. Hij is naast fotograaf ook docent op de Fotoacademie in Amsterdam en de Koninklijke Academie der Beeldende Kunsten in Den Haag. Bij het maken van een keuze voor een onderwerp heeft hij een voorkeur voor  personen die om wat voor reden dan ook niet goed kunnen meekomen in onze prestatiemaatschappij of zich buitenstaanders voelen. De paarden die hij heeft geportretteerd zijn ook niet langer ‘winstgevend’, omdat ze oud of geblesseerd zijn, maar gelukkig worden ze zorgvuldig en liefdevol verzorgd. 

Lees meer over de tentoonstelling  Old Love.