humor lachen paard
humor lachen paard

Tip voor de ruiter: blijf glimlachen!

Fun Opvallend

We hebben allemaal wel eens dat het rijden niet gaat. Grote kans dat je stemming daarvan niet echt beter wordt. Toch is een goede tip om, ook wanneer het allemaal niet zo wil lukken, daar niet heel zwaarmoedig mee om te gaan. Probeer in die situatie iets te vinden waar je nog om kunt glimlachen, dat helpt je verder dan frustratie.

Waarom is dat glimlachen dan belangrijk? Nou, een positieve stemming heeft een gunstige uitwerking op je lichaam. En daar profiteert je favoriete viervoeter weer van. Glimlachen zorgt bijvoorbeeld voor een rustigere hartslag en ontspant het lichaam. Door te glimlachen komt het hormoon endorfine vrij, waardoor je je prettig voelt. Glimlachen helpt stresshormonen te verlagen. Glimlachen vermindert pijnbeleving (ook weer door de endorfine). En door te glimlachen sta je meer open voor de signalen van andere mensen of, in dit geval, van je paard.
Dankzij bovenstaande gevolgen wordt het rijden niet alleen voor jou, maar ook voor je paard, prettiger. Want je beweegt fijner en vrijer mee met het paard. Je kunt het rijden langer volhouden omdat je je spieren ontspannen kunt aanspannen. En je vergeet je paard niet te belonen, wanneer hij het goed doet.

Enthousiasme

Waarschijnlijk ervaar je het bij je eigen paard, bijrijdpaard of manegepaard: ze hebben onze emotionele buien feilloos door. De mate van je eigen enthousiasme is bij sommige paarden direct terug te zien. Dat is ook de reden waarom het manegepaard (uitgaande van dezelfde ruiter-skills) bij de ene ruiter opgewekt zijn rondjes loopt en bij degene met het lange gezicht (‘ik wil niet op Pietje’) de kantjes er vanaf loopt. Dus, ook al zit het met rijden een keertje tegen, probeer toch de zaak positief te bekijken. Ga op zoek naar iets wat een glimlach op je gezicht kan toveren. Daar kom je verder mee dan met frustratie.
Bron: Horse Collaborative