Carolina Brinkman
Carolina Brinkman

Eefje Wentelteefje (12)

Nieuws

Eefje is alweer vijf jaar jong, allang zadelmak en we zijn haar rustig aan het trainen. Dat vergt nogal wat geduld, want onze Eef heeft weleens andere plannen dan ik heb en dat laat ze dan duidelijk merken door opeens stokstijf stil te blijven staan.


Maar vaak gaat het rijden ook heel fijn. In augustus vorig jaar bijvoorbeeld, toen schreef ik dit in m’n dagboek over Eefje’s training: Vandaag weer een lesje gehad van de man die er verstand van heeft. Hij longeert Eefje altijd voor de les, vindt ‘ie leuk. En het is wel fijn, want zo kunnen we zien in wat voor bui ze is en kan ze eerst wat overtollige energie kwijt.

Ze is in een goeie bui vandaag. Stap gaat een stuk beter dan de vorige keer. En ze houdt haar hoofd veel stiller in stap en ook in draf. We oefenen afwenden op de lange zijde en dan recht oversteken. En op de binnenhoefslag draven. Het kost vrijwel geen moeite om haar recht te houden, het gaat heel gemakkelijk.

“Ze moet nóg meer onder je blijven”, roept de man die er verstand van heeft. “Wél drang naar voren, maar langzamer. Beetje opgericht.” We doen braaf wat hij zegt en Eefje loopt echt super.

“Het is net echt!”, roep ik. “Ze voelt aan als een écht paard.”

Ik doe m’n buitenbeen naar achteren en ja hoor, Eefje spring zowaar in de goede galop aan. Zowel linksom als rechtsom. En ze blijft keurig in de houding lopen. Ze maakt enorme galopsprongen, rolt onder me door. Da’s wel wennen, voor m’n gevoel zijn we in vijf passen aan de andere kant van de bak. Ook in de bochten blijft ze netjes doorgalopperen. Soms komt ze op de korte zijde heel erg terug en wordt het zo’n huppelgalopje, maar vandaag gaat dat ook een heel stuk beter.

Toch jammer dat het dan zó goed gaat en dat niemand het ziet. Nou ja, de man die er verstand van heeft is gepast onder de indruk en maakt zelfs een foto met z’n nieuwe telefoon als we langs galopperen. Maar als hij me later de foto wil laten zien blijkt ‘ie z’n nieuwe telefoon toch nog niet helemaal te begrijpen. De foto is niet meer te vinden. Hij blijkt wel per ongeluk een filmpje van z’n schoenen te hebben gemaakt. Tsja…
Eefje Wentelteefje