Carolina Brinkman
Carolina Brinkman

Blog: Eefje Wentelteefje (16)

Nieuws

Eefje heeft als veulen haar ontwormingsspuiten gehad en daarna zijn we voor onze paarden overgegaan op mestonderzoeken om te bepalen of er al dan niet een ontwormingsmiddel nodig was. Blijkbaar doen we iets goed, want onze paarden hebben al vier jaar geen ontwormingsspuit meer nodig gehad. We mesten iedere dag de stallen uit en halen ook iedere dag trouw de mest uit de wei.


Nu las ik een artikeltje op Bitmagazine.nl over ‘ingekapselde bloedwormen’. Wat? Ja, ingekapselde bloedwormen. En dat je daarvoor op moet passen, omdat die niet uit een mestonderzoek naar voren komen. Het gaat namelijk om larven die in het slijmvlies van de darmen zitten en nog geen eitjes produceren. Stond in dat artikel. Dus, stond ook in dat artikel, is het verstandig om toch in het najaar of vroege winter te ontwormen met een speciaal voor die enge bloedwormlarven bestemd middel om te voorkomen dat ze in het voorjaar massaal uitkomen en je paard dood neervalt. Nou ja, in het betreffende artikel stond het iets genuanceerder, maar als ik lees ‘50% kans op overlijden”, raak ik toch een tikkeltje in paniek. In de reacties onder dat artikel werd er door diverse deskundigen (we moeten er maar vanuit gaan dat deze mensen inderdaad ook deskundig zijn) dan weer gezegd dat er gewoon alleen naar aanleiding van de uitslag van een mestonderzoek behandeld moet worden. Tjsa, wat te doen, wat te doen…

Nu was het toch tijd voor een mestonderzoek van onze paarden, dus gelijk maar even overlegd met onze dierenarts. “Nou”, zei die, “laten we eerst de uitslag van het mestonderzoek maar afwachten en dan verder kijken.” Gisteren belde de assistente op om de uitslag door te geven. Weer negatief. Of voor ons dus positief. Geen wormeneitjes, of dan in ieder geval toch veel te weinig om tot behandeling over te gaan. Wel werd erbij vermeld dat het verstandig was om eens in de twee jaar tegen lintwormen te behandelen. Wat nou weer? Lintwormen? Maar het mestonderzoek gericht op lintwormen was ook negatief. “Dus”, zei de assistente, “ik vraag me af of je daar nu wel tegen moet behandelen. Ik heb nog geen kans gehad om dat aan de dierenarts te vragen.” Ik vond dat wel een logische conclusie van haar. Geen tekenen van wormen, waarom dan behandelen?. Als er geen bloedwormen of eitjes daarvan in de mest zitten, zouden er dan wel larven van die bloedwormen in de darmen zitten?

We gaan maar weer eens overleggen met onze dierenarts. De meningen zullen wel weer verdeeld zijn. Zoals altijd. Want over dat mestonderzoek… een andere dierenarts zei tegen een vriend van ons dat als je écht wilt weten of je paard wormen heeft, dat je dan niet de mest maar het bloed moet onderzoeken. En hoe zit het dan met die ingekapselde bloedwormen, want daarover werd geen advies gegeven door het laboratorium dat het mestonderzoek doet.

Lekker, al die tegenstrijdige berichten. Het is werkelijk om gek van te worden. Wij willen ons best doen om onze paarden zo goed, gezond en blij mogelijk door het leven te loodsen, maar het valt niet mee om uit te vogelen hoe je dat precies moet doen.
Eefje Wentelteefje
Eefje Wentelteefje