Saskia Donks
Saskia Donks Foto: Hans Oskam

Saskia Donks over haar liefde voor Friezen: “Ze stralen zo veel kracht uit”

Fun Rassen Recreatie

Saskia Donks groeide op tussen de Friezen en is sindsdien niet meer weg te slaan bij het ras. De amazone geniet niet alleen van de veelzijdigheid van haar eigen paarden, maar ook van de fokkerij. Het ‘Friezenvirus’ stroomt door haar aderen.

Van jongs af aan

Toen Saskia nog thuis woonde, had ze een buurman die Friezen hield. Zo rolde de amazone op jonge leeftijd al dat wereldje in. “Wat begon met poetsen en knuffelen groeide uit tot rijden en mennen samen met mijn buurman. Uiteindelijk ben ik wel op een manege gaan rijden om iets meer te leren, maar na een paar jaar heb ik dat weer achter mij gelaten om mij volledig op de Friezen te focussen. Toen ik wat ouder was, kocht ik mijn eerste eigen Fries van onze buurman. Daar begon de ellende”, lacht ze. 


Foto: Privébezit

Fanatieke hobby’er

Inmiddels heeft de amazone drie eigen Friezen. “Tsjidsger heb ik als driejarige gekocht bij Stal Okkema. Hij is nu zeventien en is goudeerlijk. Van dressuur rijden, buitenrijden en mennen tot stapritjes met mijn nichtjes; je kunt alles met hem doen”, vertelt ze liefdevol. “Negen jaar geleden kocht ik een Friese hengst erbij, Tjalling. Hem heb ik zelf zadelmak gemaakt en later ook laten beleren voor de kar, enkel- én dubbelspan.”

“Ik vind het leuk om veelzijdig met de paarden bezig te zijn, dus zo probeer ik ze ook op te leiden. Echte wedstrijdambities heb ik nooit gehad. Ik ben gewoon een fanatieke hobby’er!”

“Ze zijn machtig”

Met het oog op de fokkerij kocht Saskia afgelopen zomer ook nog een jonge merrie; de nu driejarige Roaske. “Dit jaar wil ik graag met haar naar de keuring en volgend jaar wil ik graag mijn eerste veulen met haar fokken.”

De amazone kiest er echter niet voor om haar merrie met haar eigen hengst te dekken. “Ik wil graag bijdragen aan de gezondheid van de Fries en kies er bewust voor om haar niet met Tjalling te dekken. Ik heb een aantal hengsten op het oog, maar ik ben er nog niet helemaal uit welke het gaat worden. Gelukkig heb ik nog even! Naar mijn mening is er niets mooiers dan het hele voorkomen van een Fries. Ze stralen zo veel kracht uit. Machtig zijn ze!”, sluit ze af. 


Foto: Hans Oskam

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Hans Oskam / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding