Willemijn Lootens en Chiel
Willemijn Lootens en Chiel Foto: Mandy Roeting Fotografie

Willemijn Lootens over haar bijzondere Chiel: “We hebben voldoende aan één blik”

Fun Dressuur Horsemanship Mindful Equestrian Opvallend Rassen Recreatie

Willemijn Lootens’ twaalfjarige Barock Pinto-ruin Chiel heeft niet enkel een bijzondere vachtkleur die ieder seizoen wisselt, maar ook een bijzonder karakter. Hoewel de amazone hem negen jaar geleden kocht met de intentie om veel buiten te rijden, heeft ze hem uiteindelijk weten op te leiden tot een veelzijdig sportpaard.

Op slag verliefd

Willemijn kocht de ruin in 2015, toen hij bijna drie jaar oud was. “Ik was specifiek op zoek naar een jong paardje en toen ik Chiels foto zag, was ik op slag verliefd. Hij was destijds vrijwel helemaal wit en hoewel ik niéts met witte paarden heb, wist ik meteen dat hij het zou worden. Hij was jong en onbeleerd, maar ik zag dat hij humor heeft. Dat sprak me aan. Ik kocht hem met de intentie om lekker op buitenrit te gaan. Alleen is dat iets anders gelopen”, lacht ze. 


De aankoopfoto - Foto: Privébezit

Veelzijdig 

Na de ruin zelf te hebben opgeleid, kwam de amazone al snel tot de conclusie dat hij veel te veelzijdig is voor de ‘simpele buitenritjes’ die zij voor ogen had. “Sommige mensen kopen een paard met een specifiek doel. Ik ging er daarentegen juist heel open in. We hebben in het begin veel gewandeld en zijn op pad geweest, samen met de oudere Fries van een vriend van mij. Hij fungeerde echt als leermeester voor Chiel.”

“Doordat hij hem op sleeptouw nam, leerde Chiel alles heel snel. Ik vind het belangrijk om te doen wat mijn paard leuk vindt en ben op die manier heel spelenderwijs allemaal verschillende disciplines met hem ingerold. Hij kan van alles een beetje. Dressuur rijden, springen, crossen, mennen en zelfs zwemmen; niets is te gek voor hem.”


Foto: Privébezit 

Op elkaar ingespeeld

Over Chiels karakter raakt Willemijn eigenlijk niet uitgepraat. “Chiel is gewoon Chiel. Hij doet wat hij wil, wanneer hij het wil. Niets houdt hem tegen, maar als er druk achter zet, blokkeert hij. Gelukkig heb ik hem in de afgelopen negen jaar aardig kunnen ontcijferen, maar makkelijk was het niet. We hebben samen veel meegemaakt en een lange weg afgelegd. Hij haalde onwijs veel plezier uit het springen en crossen, maar dat hebben we uiteindelijk op een lager pitje moeten zetten vanwege zijn lichaam en omdat het voor ons beide niet veilig was.”

“In 2019 zijn we onder begeleiding van mijn instructrice aan de slag gegaan met dressuurmatig trainen, wat voor ons beide heel leerzaam was. Inmiddels hebben we ook het springen en mennen weer opgepakt. Nu ik hem goed kan begeleiden in zijn lichaamsgebruik, gaat dat heel erg goed. Hoewel er bij mij af en toe nog wat mentale blokkades zitten door alles wat we hebben meegemaakt, zijn we enorm op elkaar ingespeeld en hebben we aan één blik voldoende.”


Foto: Privébezit 

“Hij blijft voor altijd bij mij”

Hoewel de combinatie nu weer een stijgende lijn te pakken heeft, heeft Willemijn geen grote doelen voor ogen met haar bijzondere ruin. “Zijn welzijn en plezier maken staat voor mij voorop. Dankzij de fijne mensen om ons heen staan Chiel en ik waar we nu staan. Die onderlinge samenwerking van de afgelopen jaren heb ik als iets heel prettigs ervaren. Zoek mensen die je kunnen helpen als je ergens tegenaan loopt. Chiel en ik hebben een lange weg afgelegd, maar ik zou hem voor geen goud willen omruilen voor een ander paard. Hij blijft voor altijd bij mij”, sluit ze af. 


Foto: Robin Wagenaar Fotografie

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Robin Wagenaar Fotografie / Mandy Roeting Fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding