Meike en Rio
Meike en Rio Foto: Privébezit

Meike van der Heijden: “Ik liep een week lang met een glimlach van oor tot oor”

Fun Grondwerk Opvallend Recreatie

Meike van der Heijden en haar vijftienjarige Rio hebben in de afgelopen jaren een bijzondere band opgebouwd. De ruin leerde Meike het belang van vertrouwen vanaf de grond en gaf haar dit dubbel en dwars terug onder het zadel. Zelfs met neckrope rijden is geen probleem voor de combinatie. 

Goed gevoel

Toen Meike eind 2020 op zoek ging naar haar eerste eigen paard, viel het nog niet mee om een paard te vinden waarmee het klikte. “Waar ik bij het ene paard de klik miste, werd het andere paard vlak voor mijn neus verkocht. Het viel allemaal niet mee”, lacht ze. 

“Tot ik een foto van Rio voorbij zag komen. Ik was op slag verliefd op hem. Zelfs toen het proefrijden alles behalve soepel ging, wist ik dat ik voor hem wilde gaan. Het gevoel klopte gewoon.”


Foto: Nienke Kloosterman Photography

Spanning 

Aangezien Meike altijd al een voorkeur heeft gehad voor de springsport, besloot ze veelzijdig aan de slag te gaan met Rio. Al ging dat in het begin nog niet van een leien dakje. “Rio leerde mij direct hoe belangrijk het is om vanaf de grond een goede band op te bouwen. Hij bouwde snel spanning op en wist niet hoe hij daarmee om moest gaan, dus daar moest ik hem doorheen helpen vanaf de grond. Dat mentale stukje training was een enorme uitdaging, maar heeft ons uiteindelijk wel dichter naar elkaar toe gebracht.”

Bijzonder

Zo ontstond een band die sterk genoeg was om op neckrope te rijden. “Ik heb altijd al de droom gehad om met neckrope te kunnen rijden, omdat het me een geweldig gevoel leek. Toen Rio en ik dat de eerste keer probeerden, en het lukte, heb ik een week lang met een glimlach van oor tot oor rondgelopen. Dat die samenwerking tussen ons zó goed zit voelt heel bijzonder.”


Foto: Privébezit

Plezier voorop

Hoewel Meike zich altijd heeft aangepast aan haar ruin en enkel de dingen wil doen waar ze beiden plezier uit halen, bleef de droom om de sport in te gaan toch in haar achterhoofd zitten. “Omdat Rio zich niet zo prettig voelt bij het rijden op andere locaties, besloot ik de druk van hem af te halen en een tweede paardje erbij te kopen. Ik vind het belangrijk dat we allebei plezier hebben in wat we doen en ik wil hem niet dwingen tot iets waar hij zich niet fijn bij voelt.”

“Daarom heb ik onlangs een zesjarige merrie gekocht, met wie ik de spring- en eventingsport in hoop te gaan. Zij is een stuk zelfverzekerder, maar ze moet nog veel leren. Ik ben benieuwd hoe ver wij samen gaan komen en hoop met Rio vooral te genieten van alle leuke dingen die we samen kunnen doen”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Nienke Kloosterman Photography / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding