rug
rug

Tekenen van rugpijn en wat eraan te doen

Welzijn Opvallend Spieren van je paard

Laten we er eerlijk over zijn: paarden zijn niet gemaakt om mensen op hun rug te dragen. Daarom is de gezondheid van de rug ook cruciaal voor een rijpaard. 

Moira Nusbaum, van PenMar Equine, bespreekt op The Horse veelvoorkomende rugproblemen en behandelingen. “De verschillende delen van de wervelkolom hebben verschillende vormen en functies”, zegt Nusbaum. “Zeggen dat een wervel een wervel is, is gewoon niet waar.”

Uiteenlopende klachten

De cervicale (nek), thoracale (van schoft tot de laatste rib), en lumbale (van de laatste rib aan het bekken) wervels en hun verschillende spiergroepen creëren een opmerkelijke hoeveelheid van spinale flexie en extensie. Deze opmerkelijke hoeveelheid beweging zorgt er voor dat veel potentiële problemen ontstaan in de paardenrug. Klachten van eigenaren die vaak te maken hebben met rugproblemen zijn heel uiteenlopend: van bokken en steigeren tot weigeren van werk en algemene boosheid.

Andere symptomen die je vaak ziet zijn het niet bij elkaar houden van de achterhand, weigeren te verzamelen, bijten, last hebben met poetsen en dekens opleggen, witte haren waar het zadel ligt, een zadel dat niet past en moeilijkheden met de vliegende wissels.

Klinische tekenen van rugpijn omvatten asymmetrie van de schouder (wanneer de ene schouder beter ontwikkeld is dan de andere), het scheef dragen van de staart en tekenen van spieratrofie (waarbij bepaalde spieren dunner en minder krachtig worden).

Nusbaum noemt een aantal algemene redenen voor rugpijn: spierspanning, een fractuur aan de schoft of andere wervels, kissing spines, ontsteking van de tussenwervelschijf, gewrichtspijn, ontsteking van het ligament bovenop de wervelkolom, atrose aan de facetgewrichten tussen de wervels en een zadel dat niet past, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien.

Oplossingen

Als je paard rugpijn heeft, kijk dan eerst of je zadel nog wel goed past en laat het aanpassen indien nodig. Als je paard ontstekingen heeft dient de bron te worden achterhaald, zodat het kan worden behandeld met pijnstillers of ontstekingsremmers.

Het is belangrijk dat het paard zijn lijf en vooral achterhand goed gebruikt. Schakel altijd een professional in als je twijfelt over de gezondheid van de rug van je paard.

Bron: The Horse