houding zit
houding zit

De gezondheidsvoordelen van paardrijden

Welzijn Opvallend Ruiterfitheid

Vroeger - toen er nog geen auto’s of tractors waren - had iedereen een paard. Vandaag de dag is paardrijden recreatief geworden en krijgt maar een select groepje mensen de voordelen mee die komen met het houden van een paard.

 Er zijn veel duidelijke voordelen - zoals een sterke rug en benen - maar ook wat minder opvallende, zoals een boost van je zelfvertrouwen. HealtFitnessRevolution vertelt waarom het houden van een paard gezond is.

  • Lichaamsbewustzijn: paardrijden is goed voor de spieren die de romp stabiliseren: de buik-, rug- en bekkenbodemspieren. En het gaat niet alleen over de sterkte, maar ook over de coördinatie en stabiliteit. Hoe meer je rijdt, hoe beter je lichaam leert mee te bewegen met het paard.
  • Snel denken: het rijden van een groot en krachtig dier met eigen gedachten en een eigen agenda is een flinke workout die je dwingt spieren te gebruiken waarvan je niet eens wist dat je ze had. Je moet je continu aanpassen aan het formaat van het dier.
  • Coördinatie: er zijn heel wat bewegingen die tijdens het rijden tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd en die je goed aan moet sturen - daaruit bestaat coördinatie. Therapeutische programma’s voor slechtzienden boeken veel succes als het gaat om ontwikkelen van coördinatie door paardrijden.
  • Kracht in de kern: paardrijden is een isometrische oefening, wat betekent dat specifieke spieren in een bepaalde positie blijven, waardoor je in balans op je paard blijft zitten. Posturale kracht is hierdoor erg belangrijk bij het rijden en de houding van de ruiter verbetert zelfs in dagelijkse oefeningen.
  • Flexibiliteit en veerkracht van de spieren: samen met de kernspieren krijgen de dijen en de bekkenbodemspieren de grootste workout als de ruiter zichzelf positioneert. Ruiters moeten vaak een gehurkte positie handhaven en moeten zich voortdurend aanpassen aan de cadans van het paard. Hier worden je spieren flexibel van.
  • Kracht door de stal: rijden is natuurlijk niet de enige manier waarop ons lichaam een workout krijgt. Werken op stal en zorgen voor het paard maakt je spieren ook sterker en verhoogt de cardiovasculaire capaciteit.
  • Mentale oefening: er zijn veel mentale voordelen aan paardrijden. Je leert niet alleen veel over jezelf als je tijd doorbrengt met paarden, het kan ook een meditatief effect hebben, omdat je alleen focust op je paard. Paardrijden is een geweldige oefening, maar het grootste voordeel haal je uit de connectie met het dier en de rust in je hoofd die komt met elke rit.

Bron: HealthFitnessRevolution