Paardenhart
Paardenhart

10 Signalen dat je paard gezond is

Welzijn Opvallend Verzorging

Weet jij altijd of je paard zich lekker voelt? Als je op deze tien simpele dingen let, kun je zelf checken hoe gezond hij is.

Temperatuur, hartslag en ademhaling

Het is verstandig om te weten wat de vitale lichaamsfuncties van een paard zijn. De temperatuur van een paard ligt ongeveer tussen de 37,2 en 38,3 graden. Om dit te meten gebruik je een digitale thermometer, de temperatuur van een paard meet je in het rectum.

De hartslag van een paard in rust is ongeveer tussen de 28 en 44 slagen per minuut. Plaats een stethoscoop net achter de oksel van je paard, op de plek waar normaal je singel ligt. Houd de tijd bij op je horloge en tel de slagen die je hoort in een minuut.

Een paard in rust haalt ongeveer 10 tot 24 keer adem per minuut. Dit kun je nagaan door naar de flank van je paard te kijken en zijn ademhalingen een minuut lang te tellen.

Het is handig deze dingen een paar keer bij je paard te controleren als hij gezond en in ruststand is, schrijf de resultaten ergens op waar je ze snel terug kan vinden. Op deze manier kun je nagaan of de vitale functies afwijken van het standaard van jouw paard wanneer hij ziek is.

Zalmroze tandvlees

Het tandvlees van je paard is zalmroze van kleur. Als deze kleur afwijkt of je ziet  kleine gebroken bloedvaten lopen, dan is het tijd om de dierenarts te bellen.

Vulling van de haarvaten

Als je zachtjes tegen het tandvlees van je paard drukt wordt dit wit, daarna moet het binnen een paar seconden terug kleuren naar zalmroze.

Hoe klinken de darmen van je paard?

Leg je oor tegen de flank van je paard, op deze manier kun je zijn darmen horen. Hoor je een soort gegorgel en gebrul? Niets aan de hand, dit is de bedoeling. Let echter op wanneer je niets hoort, in combinatie met gedragsverandering zoals niet willen eten, sloom en moe betekent dit vaak koliek.

Hydratatie

Heeft je paard genoeg vocht binnengekregen? Er is een makkelijke manier om dit te checken, knijp zachtjes in zijn vel rond zijn nek of schouder. Zie je niets aan de huid als je weer loslaat? Dan is er niets aan de hand en heeft je paard genoeg vocht in zijn lichaam.

Heldere ogen

De ogen van je paard moeten helder en schoon zijn. Heeft je paard kleine stukjes vuil in zijn ooghoek? Haal deze dan zachtjes weg met een nat doekje.

Gezonde poep

Aan de poep van je paard kun je afleiden of hij zich goed voelt. Het moet eruitzien als goedgevormde ballen zonder grote brokken onverteerd voer, en een ‘normale’ geur en kleur hebben.

Controleer de benen

Weet jij hoe de benen van je paard precies voelen? Ga een aantal keer na hoe deze aanvoelen, let dan op eventuele hobbeltjes en hoe warm ze zijn. Elk paard heeft andere benen, soms blijft er littekenweefsel achter na een blessure en kun je dit voelen ondanks dat het volledig genezen is. Als je weet hoe de benen van je paard voelen wanneer hij gezond is kun je beter nagaan wanneer er iets fout is.

Geen hoeven, geen paard

Hoe zijn de hoeven van je paard? Zijn ze droog, broos of gebarsten? Veel problemen beginnen bij de voeten van je paard, het is daarom verstandig je hoefsmid te vragen hoe de voeten van je paard er nou precies uit moeten zien. En wat je eventueel kunt doen om dit te verbeteren.

Goede conditie?

De algehele conditie van je paard laat natuurlijk zien hoe goed hij zich voelt, zelf ken jij jouw paard waarschijnlijk het beste en zal je dus ook het snelst opmerken wanneer er iets mis is. Kijk goed naar je paard, zo zie je sneller wanneer er iets mis is. Twijfel je? Vraag een dierenarts!

Bron: Horse and Rider UK