Zebra
Zebra

Helpen zebrastrepen tegen vliegen?

Welzijn Opvallend Verzorging

In elke ruitersportwinkel zie je tegenwoordig vliegendekens met zebrapatroon hangen. Ook zijn er mensen die zebrastrepen op hun paard tekenen. Het zebrapatroon zou bijtende vliegen desoriënteren en hierdoor dus weren. Werkt dit echt?

Al meer dan 75 jaar wordt gedacht dat zebrastrepen bijtende vliegen weren. Er zijn dan ook al meerdere onderzoeken naar uitgevoerd. Tim Caro en Martin How onderzochten ook of zebrastrepen bijtende vliegen weren en hoe dit dan kan.

Zebrastrepen desoriënteren vliegen

Zoals al eerder aangetoond werd via andere onderzoeken, blijkt ook uit het onderzoek van Tim Caro en Martin How dat zebrastrepen de vliegpatronen van bijtende vliegen verstoren. Om tot deze conclusie te komen, voerden ze een onderzoek uit op een boerderij in Groot-Brittannië waar zowel paarden als zebra’s werden gehouden.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek werden er close-up observaties gehouden bij de zebra’s waar vliegen op wilden landen. Met videoapparatuur werden gedetailleerde video’s gemaakt waarin het vluchttraject van de vliegen werd vastgelegd als ze vlakbij de zebra’s waren. Dit werd ook gedaan bij paarden die geheel witte en zwarte en gestreepte vliegendekens droegen.

Aantrekkingskracht

Hieruit bleek dat vliegen zich net zo aangetrokken voelen tot zebra’s als tot paarden. Daar zit dus geen verschil in. Dit geeft aan dat vliegen op afstand niet ontmoedigd worden door de zebrastrepen. 

Zodra de vliegen echter in de buurt van de zebra’s komen, hebben ze de neiging om voorbij te vliegen of om tegen ze aan te vliegen. Bij de paarden met de geheel witte en zwarte dekens raakten de vliegen niet gedesoriënteerd. Bij de paarden met de gestreepte dekens wel. Dit geeft aan dat de strepen de vliegprestaties verstoren en de vliegen hierdoor geen gecontroleerde landing kunnen maken op het dier. 

De zebrastrepen verblinden de vliegen wanneer ze dichtbij zijn. Een vliegendeken met zebrastrepen of het tekenen van zebrastrepen op je paard, kan dus daadwerkelijk helpen om vliegen te weren.

Verklaring

De onderzoekers begrijpen nog niet waarom zebra’s dit geavanceerde verdedigingsmechanismen hebben ontwikkeld. Als mogelijke verklaring geven ze dat zebra’s zeer vatbaar zijn voor de infectieziektes die Afrikaanse bijtvliegen kunnen overdragen. Hier is echter nog geen bewijs voor.

Reactie op vliegen

Het onderzoek toonde ook aan dat zebra’s en paarden verschillend reageren op vliegen. Zebra’s staan de gehele dag bijna continu met hun staart te zwiepen. Als dit niet werkt, gaan de zebra’s rennen om aan de vliegen te ontkomen. Paarden proberen vliegen te weren met een ‘trillende’ vacht en door af en toe met de staart te zwiepen.

Bron: Horsetalk