171030190_ABFweb
171030190_ABFweb

Verwijderen van tastharen vanaf 2021 verboden op internationale wedstrijden

Welzijn Verzorging Veterinair

De FEI heeft het trimmen van de snorharen van wedstrijdpaarden vanaf 2021 verboden. Deze nieuwe regel werd 23 november aangenomen als onderdeel van het veterinair regelement voor sportpaarden die deelnemen aan FEI wedstrijden. Dit laat de website Horse and hound weten.

Verwijderd? Gediskwalificeerd!

Vanaf juli 2021 worden paarden waarvan de tastharen zijn verwijderd gediskwalificeerd voor FEI-evenementen. Er zijn enkel uitzonderingen wegens veterinaire redenen. De regel luidt: “Als de tastharen van het paard zijn geknipt en/of geschoren of op een andere manier zijn verwijderd mag het paard niet deelnemen aan een wedstrijd, behalve als er individuele tastharen zijn verwijderd door een dierenarts om pijn of ongemak voor het paard te voorkomen.”

Vermindering van de sensorische vaardigheid

De nieuwe regel wordt ingevoerd met als statement: “De tastharen van het paard mogen niet worden getrimd of verwijderd omdat dit de sensorische vaardigheid van het paard vermindert.”

Dierwelzijnswetgeving

In sommige landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, is het verwijderen van tasthaar en/of oorhaar al tot op zekere hoogte verboden. In sommige gevallen is dit een algemene dierwelzijnswetgeving en in andere gevallen gelden de regels enkel voor paarden die deelnemen aan wedstrijden onder leiding van een sportfederatie.

KNHS-reglement

Op KNHS wedstrijden is het verwijderen van de tastharen al langer niet toegestaan. Het algemeen wedstrijdreglement van de KNHS vermeldt: “Het is verboden om tastharen volledig te verwijderen. Het is niet toegestaan om de haren aan de binnenzijde van de oorschelp af te scheren, omdat deze de uitwendige gehoorgang beschermen. Het is echter geen probleem als overmatig uitstekende haren worden afgeknipt.”

Oorhaar verwijderen

Duitsland is van mening dat deze regel ook moet gelden voor het verwijderen van de oorharen. De Duitse federatie liet van zich horen: “Deze regel zou, net zoals in Duitsland, ook moeten gelden voor het scheren van de haren in de oren van het paard. Dit is onderdeel van een orgaan en heeft een beschermende functie.” Het verwijderen van de uitstekende oorharen is wel toegestaan in Duitsland. De FEI ging niet mee in deze uitspraak van Duitsland omdat volgens het veterinair committee van de FEI de haren in het oor niet beschouwd worden als tastharen.

Bron: horseandhound / horses.nl