160317110_ABFweb
160317110_ABFweb

Tips voor de koude dagen

Welzijn Opvallend Voeding

We zitten midden in de winter en de temperaturen zakken regelmatig onder het vriespunt. Hoewel er in Nederland nog niet het vooruitzicht is op lange en stevige vriesperiodes, is het toch goed om alvast voorbereid te zijn als dat wel gebeurt. Wat kunnen we doen om onze paarden en pony’s lekker warm en gezond te houden als het kouder wordt? Dr. David Marlin, expert in thermoregulatie, heeft acht tips voor koude dagen.


  1. Heb jij een ouder of jonger paard of pony met gezondheidsproblemen of een slechte lichaamsconditie? Zet hem dan onder een extra dikke deken. Zo houden ze het lekker warm, zonder daar extra veel moeite voor te hoeven doen.
  2. Erg koud water kan de wateropname van een paard verminderen. Dit kan een risico zijn voor paarden die gevoeliger zijn voor het krijgen van koliek. Als je hiermee ervaring hebt met jouw paard, kan het een goed idee zijn om wat warm water toe te voegen aan het drinkwater. Meng het goed en controleer of het water niet té warm is.
  3. Tijdens koude dagen kan je paard wat stijvere spieren hebben. Besteed bij het rijden daarom wat meer aandacht aan de warming-up. Rijd wat langer in stap en draf om de spieren langer de tijd te geven om op te warmen. Hiermee verminder je het risico op spier-, pees- en gewrichtsletsel.
  4. Een harde ondergrond, wat vaker voorkomt tijdens vriesdagen, kan leiden tot gewrichtsontsteking. Dus beperk of vermijd zoveel mogelijk het rijden op harde ondergrond bij paarden die last hebben van stijfheid of artritis.
  5. Trainen in koude lucht kan de luchtwegen irriteren. Voor paarden met astma is het de moeite waard om in ieder geval ‘s ochtends trainen te vermijden, zo niet de hele dag als de temperatuur lager is dan 0°C.
  6. Een oneffen bodem of een bodem die plots verandert van zacht naar hard, brengt een groot risico op blessures met zich mee. Als je een piste hebt met schaduwplekken die bevroren blijven, is het de moeite waard om daar niet overheen te rijden en alleen op de zachtere/ontdooide stukken te blijven. Kijk dus voor het rijden even goed hoe de rijbaan erbij ligt.
  7. Natuurlijk is voldoende ruwvoer dé sleutel tot een gezond en warm paard tijdens koud weer. Als jouw paard geen toegang heeft tot onbeperkt ruwvoer, overweeg het dan om de dagelijkse hoeveelheid te verhogen met ongeveer 10-20%. Dat geeft ze net even wat extra energie om zichzelf warm te houden.
  8. Ook al voelt het heel erg koud, laat je niet verleiden tot het afsluiten van de ventilatie. Een goede ventilatie is erg belangrijk voor een paard. Je kunt beter een extra deken op doen om je paard warm te houden!

Bron: Bitmagazine.nl