Hitte
Hitte

Extreme hitte, waar trekt jouw paard de grens?

Welzijn

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor paardenwelzijn gebaseerd op wetenschappelijke studies. En dat is maar goed ook, want onze menselijk beleving loopt niet altijd synchroon met die van paarden. Eén van de punten, waarop onze perceptie verschilt met die van paarden is warmte. Hoewel het ook een beetje van mens tot mens verschilt, zou je over het algemeen kunnen stellen dat wat wij nog een lekkere zomerse temperatuur noemen, door je paard wordt ervaren als extreme hitte. We zijn benieuwd naar jullie kennis op dit gebied, we zouden het fijn vinden als je onderstaande enquête wilt invullen. De resultaten - en meer - vind je terug in Bit 281 (29 juni).

Extreme weersinvloeden op mens en dier komen steeds regelmatiger in het nieuws. Hierbij vormt overmatige warmte op dit moment, mogelijk als gevolg van klimaatwijzigingen, veel vaker een probleem dan ernstige kou. De aarde warmt immers als geheel langzaam maar zeker iets verder op.

Paarden zijn warmbloedige dieren met een normale lichaamstemperatuur tussen de 37,4 en 38,0°C. Bij ziekte kan de lichaamstemperatuur eventueel wat schommelen, maar zal ergens tussen de 37 en 40°C moeten blijven om schade aan lichaamscellen te voorkomen.

Enquête

De juiste beslissing nemen voor je paard bij warm weer, hangt af van een beetje gezond verstand. En van de wetenschap dat jouw comfortzone (+20°C tot +30°C ) duidelijk hoger ligt dan die van je paard (-5°C tot +25°C). We zijn nieuwsgierig of deze kennis ook bij jullie paraat is. Vul de enquête in!