170908247_ABFweb-2
170908247_ABFweb-2

Tweedehandszadel, waar let je op?

Welzijn Hanarchement Opvallend

Je hebt eindelijk dat tweedehands zadel gevonden waar je al zo lang op zoek naar was, maar hoe weet je of het zadel nog in goede staat verkeert en of het past op jouw paard? Zadelspecialisten Arthur van Osch, Jan Hulsebos en Sandra Hoek geven advies over westernzadels en Engelse zadels.

Zadelboom

Heel belangrijk bij een tweedehands zadel is het controleren van de zadelboom. Van Osch: “Door een beetje te trekken en te duwen aan het zadel kun je al vaak horen of de boom nog heel is. 

Hoor je het kraken, of zit er beweging in, dan is het niet goed. Bij westernzadels is het wat moeilijker om te zien of de boom nog heel is dan bij Engelse zadels. Bij een westernzadel kan een lepel op meerdere plaatsen gescheurd zijn. In zo’n geval is het niet verkeerd om even bij een zadelmaker langs te gaan.”


Foto:  Lonneke Ruesink

Specialist

Specialist Jan Hulsebos van Hulsebos Zadels en Sandra Hoek van zadelmakerij De Olde Maten zijn het met Van Osch eens wat betreft de controle van een tweedehands zadel door een specialist. 

„Een specialist kan beter zien in welke staat het zadel verkeert en wat de juiste prijs is om er voor te betalen”, aldus Hulsebos. “Ook kan een specialist zien of het zadel passend te maken is voor jouw paard. Een zadelmaker kijkt bijvoorbeeld ook naar de verhouding van de lengte van het zweetblad en de lengte van jouw benen. Die verhouding kun je zelf ook controleren. Heb je lange benen, kies dan ook voor zadel met een lang zweetblad.”

Te droog

Wat je ook vaak ziet, is dat een zadel slecht is onderhouden. Hulsebos: “Controleer of het leder niet te droog is. Dat kun je goed zien aan het onderste zweetblad, dat tegen het paard aanligt. Is dat soepel of blijft het in een bepaalde vorm staan? Is dat laatste het geval, dan is het uitgedroogd. Dat kun je zelf voorkomen door na het rijden het dekje onder het zadel vandaan te halen. Doe je dat niet, dan trekt het zweet in het onderste zweetblad en in het kussen.” 

Volgens Hulsebos vertegenwoordigt het kussen meer dan een derde van de zadelwaarde. “Droogtescheurtjes in het onderkussen zijn meestal de eerste tekenen van slijtage. Als je het zadel op zijn kop legt, kun je zien of deze scheurtjes er in zitten. Meestal zitten ze ter hoogte van de schouder van het paard. Deze scheurtjes gaan op den duur scheuren en dan moet er een nieuw kussen onder komen en dat is vrij kostbaar.”

zadel oud