Weidegang
Weidegang

Te veel paarden in één wei?

Welzijn Opvallend

We zien onze paarden het liefst op de wei. Ze krijgen zo voldoende beweging, sociaal contact en ze kunnen eten wanneer ze maar willen. Ook voor de eigenaar of stalhouder heeft weidegang voordelen. De stallen worden minder vies en er kan eventueel bespaard worden op hooi. Helaas hebben we in Nederland nu eenmaal geen hectares weiland per paard. Toch is het belangrijk om op te letten dat je weiland niet te overbegraasd raakt.

Al die stampende voetjes en grazende monden kunnen namelijk voor diverse problemen zorgen, zoals beschadiging van bodem en gras en de opkomst van onkruid. Daarnaast neemt het risico op wormbesmettingen toe en kan de kwaliteit van het grondwater afnemen.

Onkruid krijgt vrij spel

Paarden zijn selectieve eters. Ze eten niet alle grassen en planten, hebben hun favoriete plekjes en laten ook zeker staan wat ze niet lekker vinden. Het graasgedrag van paard leidt er vaak toe dat sommige delen van je wei vol met grassen en onkruid staan en sommige delen van je wei helemaal kaal gegeten zijn. Hierdoor verspreiden de niet opgegeten planten zich snel, omdat ze makkelijk hechten op kaal gegeten grond.

Aangestampte grond

Te veel paarden op één wei zorgen er ook voor dat de grond wordt kapot gelopen en aangestampt. Hierdoor kan de grond minder vocht vasthouden en groeien grassen minder snel weer aan.

Wormen en andere parasieten

Bij te veel paarden op één wei wordt het risico op wormen en andere parasieten groter. Als paarden genoeg ruimte hebben, zullen ze het gras in de buurt van hun eigen mest niet snel aanraken. Als ze minder gras tot hun beschikking hebben, worden ze soms ook minder kieskeurig. Ze zullen dan eerder grazen in de buurt van mest. Als er al wormen of parasieten in de mest of bodem aanwezig zijn, is er dus meer risico dat ze (her)besmet raken.

Waar kun je op letten?

Dat is natuurlijk leuk gezegd zo, maar wij hebben in Nederland nu eenmaal geen hectares per paard tot onze beschikking. Wat kun je dan doen om deze problemen te voorkomen?

  • Laat waar mogelijk niet te grote groepen paarden in een kleine wei.
  • Wissel de weides waarop de paarden grazen regelmatig af. Zo kunnen de niet begraasde weides even ‘rusten’ en worden ze minder aangestampt.
  • Maak paddocks in plaats van weides en voer ruwvoer in plaats van gras.
  • Voer extra ruwvoer in de wei.

Hoe wordt hier bij jou op stal mee omgegaan?

Bron: The Horse