Hoef
Hoef

Beweging voorkomt rotstraal

Welzijn Veterinair

Rotstraal het is een vervelende aandoening. Als wij voortdurend op blote voeten door dezelfde viezigheid als een paard rondlopen, zouden we veel vaker wondjes en nare ontstekingen hebben. De hoef van een paard is erop berekend in aanraking te komen met tal van bacteriën. Er heerst een bepaald ‘bacterie-evenwicht’. Maar soms gaat het mis en raakt de balans verstoord.


Paardenhoef

Zachte, stinkende stralen in de paardenhoef worden vaak in verband gebracht met slechte verzorging of vieze stallen. Dat klopt niet helemaal. Hoeven hebben een soort zelfreinigend vermogen. Als een paard zijn voet neerzet, wordt de zool platter door het gewicht. Tilt hij zijn voet weer op, dan verandert het model van de hoef. Dit heet het hoefmechanisme.
Het zorgt ervoor dat bloed tot in de verste uithoeken van de hoef wordt rondgepompt. Maar de constante beweging heeft ook tot gevolg dat viezigheid niet ophoopt onder de voeten.

Rotstraal voorkomen

Wil je rotstraal voorkomen, dan is veel beweging voor je paard belangrijk. Daarnaast is regelmatig bezoek van de hoefsmid nodig. Die snijdt de stralen van een paard netjes bij, zodat vuil er makkelijk uit kan vallen. Hoeven uitkrabben is prima, maar ga niet te rigoureus te werk. Door te veel of te hard krabben kan je er juist voor zorgen dat bacteriën in weke delen worden gewreven.
Bron: The Horse