zomer
zomer

Hoe overleef ik... een hete zomer op stal?

Welzijn Opvallend

Halleluja! Het warme weer is eindelijk daar, we zien weer temperaturen van boven de twintig graden. Maar net als de winter komt de zomer ook met een speciaal survival plan, want de zon maakt meer kapot dan je lief is. Daarom sommen we een lijstje met tips op, zodat jij en je paard straks helemaal ready for summer zijn!

  1. Zonnebrand en vliegenspray. Logisch, maar vaak toch over het hoofd gezien. Zowel jij en je paard gebruiken beide trouwens, als je paard een witte neus heeft en jij aantrekkelijk bent voor insecten. Insmeren is altijd belangrijk, je kunt ook in de avond nog verbranden. En niets is zo vlug als een mug na de regen.
  2. Maak een plan. Rijd heel vroeg of heel laat. En doe als het heel heet is zoveel mogelijk in stap, focus tijdens het draven en galopperen op wat je echt wilt bereiken en maak je trainingen niet te lang.
  3. Sun Protected Clothing (SPF) shirts. Als je veel tijd buiten besteed is het ideaal om een shirt te hebben dat ademt en je toch koel houdt. Er zijn tegenwoordig speciale shirts op de markt die je nog beschermen tegen het zonlicht ook.
  4. Kijk af bij andere sporten. Als je dat nog niet hebt gedaan, ga dan langs bij de sportwinkel waar je super veel spullen kunt vinden voor serieuze atleten (jij!) in serieuze hitte (ook jij!).
  5. UV-werende mouwen. Als je van korte mouwen houdt, probeer dit dan eens. Je trekt ze aan en voorkomt dat je armen er na een paar uur in de zon uitzien als de scharen van Meneer Krab. Als je ze eerst natmaakt werken ze ook nog eens als persoonlijke airconditioning tot ze droog zijn. Je voelt je misschien raar en nat, maar in ieder geval wel lekker.
  6. Een afneembare zonneklep voor je cap. Het klinkt misschien stom, maar ze zijn echt op de markt. Met een beetje geluk kijkt iemand over 40 jaar naar je babyhuid en suggereert: “... negenentwintig?”
  7. Water, water, water. Investeer in een goede waterfles en drink alsof je een pasgeboren veulen bent. Als je van je paard af bent, doe je je cap meteen af. Maak je haar nat met de tuinslang, wring het uit en doe een petje op.
  8. Nat haar onder je cap. Als je een cap hebt met luchtgaten is het ideaal om je haar nat te maken voordat je hem opdoet. Elke windvlaag voel je dan nog beter.
  9. Houd van je tuig. Je tuig heeft extra te lijden onder al het overtollig zweet dat komt met hitte. Maak het vaker schoon en houd het ook schoon.
  10. Een natte handdoek naast de ring. Die kun je gebruiken om af en toe eens af te koelen.

Hoe houd jij je hoofd koel tijdens warme dagen op stal?