Hitte zomer warmte, water,
Hitte zomer warmte, water,

Zonnesteek bij paarden

Welzijn Opvallend Verzorging Veterinair
Een zonnesteek bij paarden? Ja dat bestaat. En hoe donkerder het paard, hoe groter het risico.

Zonnesteek

“Vind jij het te warm om prestaties te verrichten, dan is het voor je paard waarschijnlijk ook te warm.” Volgens gedragsdeskundige dr. Machteld van Dierendonck moeten we deze oude regel beter naleven. De kans dat paarden een zonnesteek oplopen is namelijk groter dan we denken.

Schaduw

“Op een hete dag kan twee uur in de zon staan al genoeg zijn. En hoe donkerder het paard, hoe groter het risico!” Let dus op met wedstrijden en lange buitenritten. Het voorkomen van oververhitting en een zonnesteek is vrij simpel. Zorg voor voldoende schaduw in de wei.”

Binnen zetten

Zoekt het paard niet zelf de schaduw op en heeft het eerder last gehad van oververhitting, zet hem dan op het heetst van de dag binnen. Houd veulens extra in de gaten. “De merries kunnen misschien tegen de warmte, de veulens nog niet. Maar zij blijven bij hun moeder en zoeken niet zelf de koelte op.”

Afkoelen

Raakt het paard toch oververhit, zet hem dan direct in de schaduw en zorg voor afkoeling. Spoel hals en borst enkele minuten af met water. Op deze plaatsen liggen de grootste aders meer aan de oppervlakte. Gebruik geen zweetmes, maar laat het water verdampen en herhaal het spoelen nog eens.