pony's
pony's

Pony’s voeren is nog niet zo makkelijk

Welzijn Opvallend Voeding

Over pony’s hoor je vaak dat ze sober in het onderhoud zijn. In het Engels noemen ze dat zelfs easy keeper, terwijl het helemaal niet zo makkelijk is om je pony in optimale conditie te houden.

Pony’s hebben hele specifieke voedingsbehoeften en lijken soms dik te worden van lucht. Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij deze kleintjes, met alle nadelige gevolgen van dien.

Een stukje geschiedenis

Maar hoe voer je een pony nou goed? Om dit te begrijpen moeten we een stukje terug in de geschiedenis. De meeste moderne pony’s stammen af van wilde pony’s die leefden in een koud en guur klimaat in de ruwe landschappen van Noord-Europa. Om te overleven, pasten de pony’s zich helemaal aan aan hun omgeving en het voedsel dat daar aanwezig was. Ze aten vooral voedsel met weinig calorieën zoals taai, stekelig gras en mossen. Deze evolutionaire ontwikkeling heeft duizenden jaren geduurd. Daarom hebben onze moderne pony’s zich ook nog niet aangepast aan het voedsel van nu: rijk en volop aanwezig.

Wist je dat

  • Pony’s langer doen over hun eten dan paarden?
  • Pony’s tot 50% meer calorieën verbranden tijdens het kauwen dan paarden?
  • Pony’s meer energie uit ruwvoer kunnen halen dan paarden?
  • Pony’s tot 10% minder eiwitten gebruiken dan paarden?

Easy keepers?

Pony’s zijn helemaal niet zo makkelijk in het ‘onderhoud’ als vaak wordt gedacht. Het is vooral een uitdaging om je pony niet te dik te laten worden. Het is daarom belangrijk om te weten wat een goed gewicht is voor je pony en hoe je pony er dan uitziet. Je zou dit zelf op kunnen meten of het samen met je dierenarts bepalen. Als je eenmaal weet hoe je pony eruit ziet als hij een gezond gewicht heeft, kun je de voedselinname daarop aanpassen.

Hoe kun je je pony dan in een goede conditie houden?

Geef niet te rijk ruwvoer met ongeveer tien procent zetmeel en simpele suikers. Als je niet zeker bent over de voedingswaarde, kun je het ruwvoer laten analyseren.

Sommige mensen vinden het vervelend om hun pony een graaskorf om te doen, maar het kan een goede oplossing zijn om de grasinname te beperken. Pony’s zijn nou eenmaal niet gebouwd op de weelde van onze weides. Als je ze niet beperkt, kunnen ze per dag wel tot vijf procent van hun lichaamsgewicht in gras naar binnen werken.

Zorg ook voor niet te rijk krachtvoer dat arm is in suiker en zetmeel. Pony’s hebben wel de voedingsstoffen nodig, maar niet de calorieën. Je kunt ook alleen een vitamine-mineralenbrokje geven.

Bron: The Horse