2b846edb-a258-4557-a16a-cdc56e4ca010
2b846edb-a258-4557-a16a-cdc56e4ca010

Is je paard te mager? Oorzaken en oplossingen!

Welzijn Voeding

Als je paard te mager is kan dat meerdere oorzaken hebben. Om je paard weer terug op gewicht te krijgen, speelt voeding een grote rol, maar er zijn ook nog andere factoren die invloed uit kunnen oefenen. Waar moet je op letten? En hoe zorg je dat je paard wat voller wordt? Tien tips.

Over het algemeen is het zo dat wanneer je paard achter de ribben is ingevallen, dus ter hoogte van de flanken, dat er dan over het algemeen sprake is van een ruwvoertekort. Als je de ribben van je paard kunt zien en de achterhand ingevallen is (de heupbeenuitsteeksels zijn goed te zien), dan is je paard inderdaad te mager. Als het om jonge paarden gaat, dan kan het ook zijn dan je paard misschien niet mager is, maar nog wat meer bespiering moet krijgen.

Het is belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen waarom jouw paard te mager is. Misschien krijgt hij te weinig energie binnen, dan is het een kwestie van meer vezels, vetten en eiwitten voeren, maar hij kan ook iets onder de leden hebben waardoor hij te mager is. We geven je tien tips die je kunnen helpen je magere paard weer op gewicht te krijgen.

1. Bepaal de kwaliteit van je ruwvoer

Kwalitatief goed en voldoende ruwvoer is voor een mager paard heel belangrijk! We zien dat dit jaar de eiwitwaardes in het ruwvoer schrikbarend laag zijn. Het kan dus goed zijn dat jouw paard gewoonweg te weinig eiwitten binnen krijgt. Van ruwvoer arm in voedingsstoffen kun je nog zoveel voeren, maar om je paard aan te laten komen zal het voldoende voedingsstoffen moeten bevatten. Eiwit is hierin een belangrijk onderdeel.

Met het uitvoeren van een Pavo Ruwvoer Quickscan kan je de voedingswaarde van je ruwvoer laten onderzoeken, dus op het energie-, eiwit- en suikergehalte. Hiermee weet je meteen of het ruwvoer dat je geeft, geschikt is voor jouw paard.

2. Geef onbeperkt ruwvoer

Van nature zoeken paarden de hele dag naar voedsel. Als je je paard onbeperkt ruwvoer geeft, heeft het de mogelijkheid de hele dag te eten en komt hij sneller op gewicht. Is je ruwvoer van mindere kwaliteit of heb je niet voldoende ruwvoer om je paard de hele dag door te laten eten, dan kan bijvoorbeeld aanvullen met een grasbrok een goede optie zijn.

3. Laat bloed- en mestonderzoek doen

Krijgt je paard wel voldoende ruwvoer van goede kwaliteit binnen, dan kun je bloedonderzoek laten doen. Met behulp van een bloedonderzoek kan je controleren of de lever, nieren en darmen van je paard goed functioneren en eventuele ontstekingen of virale infecties uitsluiten, die mogelijk bijdragen aan het ondergewicht van je paard. Bij een mestonderzoek kijkt de dierenarts of er eventueel wormen of zand in de mest zitten. Beide onderzoeken kun je door de dierenarts laten uitvoeren.

4. Controleer het gebit

Als je paard last heeft van zijn tanden, of als de gebitsfunctie niet meer optimaal is, kan het zomaar zijn dat hij niet voldoende ruwvoer opneemt en dus afvalt. Laat daarom ook altijd even de tanden controleren door een paardentandarts. Het kan zijn dat het probleem door de tandarts op te lossen is. Is dat het niet het geval dan kun je samen met je dierenarts of een voedingsdeskundige kijken wat goede ruwvoervervangers zijn om je paard toch voldoende voedingsstoffen binnen te laten krijgen.

5. Op de wei

Vers gras bevat een hoger energie- en eiwitgehalte vergeleken met hooi en kuil. Indien mogelijk kan je in het weideseizoen je magere paard dus ondersteunen door veel weidegang te bieden, hiermee komt je paard vaak het snelst weer op gewicht. Het is wel belangrijk om hierbij wel het fructaan gehalte in het gras in de gaten te houden.

Nu zitten we echter in de koudere maanden waarin het gras vrijwel niet groeit en de gehaltes lager zijn waardoor paarden vaak terugvallen in gewicht. Voor deze paarden is het dus belangrijk dat je op tijd begint met aanvullen met kwalitatief goed en voldoende ruwvoer.

6. Kies voor geëxpandeerde brokken en/of gepofte muesli

Als je paard moet aan komen is het belangrijk dat hij energierijke en goed verteerbare voeding eet. Kies daarom voor een krachtvoer, waarbij de granen door verhitting ontsloten zijn (pelleteren in brokken en poffen in muesli’s). De grondstoffen zijn onder druk verhit, waardoor het zetmeel bijna volledig verteerbaar is in de dunne darm. In de blinde- en dikke darm wordt vervolgens veel minder melkzuur gevormd. De zuurgraad verlaagt hierdoor niet en er ontstaan geen gifstoffen vanwege het afsterven van micro organismen.

7. Voeg extra olie of vet tot aan je rantsoen

Met het toevoegen van extra olie aan je rantsoen kan je je te dunne paard ook ondersteunen. Olie voorziet je paard van extra (duur)energie zonder dat deze te heet wordt. Je kan zelf plantaardige olie toevoegen aan het rantsoen, of een krachtvoer kiezen met een hoger vet- of oliegehalte. Wanneer je zelf plantaardige olie toevoegt aan het rantsoen, dien je dit wel rustig op te bouwen zodat je paard er aan kan wennen.

8. Pas het rantsoen aan de hoeveelheid arbeid aan

Als je je paard flink traint moet je daar het rantsoen van je paard op aanpassen. Misschien krijg je paard in verhouding tot het werk wat hij moet doen te weinig energie en eiwit binnen. Stap dan over op een energierijkere brok of muesli of voeg een extra topping toe.

9. Pas je voer aan de situatie aan

Eigenlijk komen we hier weer terug op het eerste punt, het eiwitgehalte in je ruwvoer. Het is belangrijk dat je paard voldoende eiwit binnenkrijgt. Helemaal jonge paarden, oude paarden en lacterende merries hebben een verhoogde eiwitbehoefte. Weet wat er in je ruwvoer zit en vul aan met een eiwitrijke brok.

10. Ondersteun met bietenpulp

Ruwvoervervangers, zoals bijvoorbeeld ontsuikerde bietenpulp, grasbrokken en luzerne, zijn een goede natuurlijke aanvulling voor magere paarden. Ze geven daarnaast extra ondersteuning aan de darmgezondheid van je paard. Kies wel voor een bietenpulp speciaal voor paarden. Bijkomend voordeel van bietenpulp is dat je het geweekt moet voeren en het daardoor ook nog eens uitermate geschikt is voor (oudere) paarden met een verminderde gebitsfunctie.

Pavo’s producttips voor magere paarden

  • Pavo Ruwvoer Quickscan: zo kom je erachter of de waardes in jouw ruwvoer wel aansluiten bij de behoefte van je paard.
  • Pavo FibreNuggets: Deze grasbrokken zijn van constante kwaliteit en rijk aan vezels, ook te gebruiken als ruwvoervervanger.
  • Pavo ProteinPlus: Is het eiwitgehalte van je ruwvoer te laag of heeft je paard een verhoogde eiwitbehoefte, dan is dit een goede aanvuller.
  • Pavo FibreBeet: Ontsuikerde bietenpulp speciaal voor paarden verrijkt met extra eiwit uit lucerne en goed verteerbare sojahullen.
  • Pavo WeightLift: het ideale ruwvoerproduct om magere of oude paarden weer in een gezonde lichaamsconditie te krijgen.
  • Pavo 18Plus: licht verteerbare seniorenmuesli.

Body condition score

Als eerste is het belangrijk om te weten of je paard echt te mager is. Hiervoor kun je het beste eerst de Body Condition Score van je paard bepalen.

Bekijk de video: ‘body condition score paard berekenen’

83621a8d-ef50-4496-a588-9a07b0c98430